Najava konferencije

HNŽ: Koji su uzroci katastrofalnog stanja u sektoru kulture?

Kultura / Kazalište | 03. 04. 2015. u 12:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori pet mostarskih teatara i predstavnici inicijative KULTURA 2020 održat će u četvrtak, 9. travnja konferenciju za novinare u Mostarskom teatru mladih s početkom u 14 sati, na kojoj će ukazati na stanje u sektoru kulture u HNŽ-u.

9. travanj 2015 u 14 sati Mostarski teatar mladih, Trg Republike 1, Mostar

 

Nepostojanje strategija za razvoj kulture, iznimno mala proračunska izdvajanja za kulturu, potpuni nedostatak komunikacije između vlasti i kulturih djelatnika, neriješena osnivačka prava ustanova kulture u HNŽ-u samo su neki od uzroka katastrofalnog stanja u ovom sektoru.

Inicijativa KULTURA 2020 i kulturni djelatnici iz HNŽ-a predstavit će zajedničke ciljeve i pravac djelovanja ka sustavnim promjenama u sektoru, te prijedloge za unapređenje suradnje između kulturnih radnika i predstavnika vlasti u HNŽ.

Na konferenciji će govoriti Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Ranka Mutevelić, direktorica Pozorišta lutaka i Tibor Oreč, ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar te članovi koordinacijskog odbora inicijative KULTURA 2020 – direktorica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić Oručević i koordinatorica inicijative K2020 Ines Tanović.

Inicijativa KULTURA 2020 je neformalna intersektorska mreža djelatnika kulture iz cijele BiH, pokrenuta sa ciljem kreiranja novog aktera na sceni kulturne politike u Bosni i Hercegovini.

KULTURA 2020 okuplja više od 120 institucija, udruženja i kulturnih radnika iz Bosne i Hercegovine, koji će se zajedničkim djelovanjem fokusirati na rješavanje ključnih problema ovog sektora u BiH: nepostojanje ili neprimjenjivanje strategija za kulturu na svim nivoima vlasti, netransparentnost potrošnje javnih sredstava u kulturi, politička i ekonomska instrumentalizacija kulture, zloupotreba javnih prostora kulture, prekarni rad u sektoru kulture te nepostojanje sindikalnog udruživanja i kolektivne borbe za interese radnika u kulturi.

Kopirati
Drag cursor here to close