Drugi dan Festivala

FEDRA: Komedija o bračnom paru čije odnose opterećuje kladionica

Prva predstava za drugu Festivalsku noć je bila ''Naoposum ili nikako'' Kluba kulture ''Libuša'' iz Ljubuškog.
Kultura / Kazalište | 15. 07. 2022. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan Festivala FEDRA započeo je sa okruglim stolom na kojem se razgovaralo o
predstavama ''Ugledni gost'' i ''Biti Hamlet'', a koji je moderirao Strajo Krsmanović.

Potom, šta je sve zabilježio objektiv oficijalnog fotografa Festivala u proteklih petnaest godina, publika je mogla vidjeti na izložbi ''FEDRA 2006-2021'' Edina Ćatića Bate, a koja je otvorena drugog dana Festivala.

Edin Ćatić Bato je rođen 05.09.1970. godine u Slavonskom Brodu.  Prvu samostalnu izložbu je imao 2011. godine i ta izložba je sad stalna postavka u Holu KSC-a.  Druga samostalna izložba ''Pozorišna fotografija'' je realizirana 2018. kao dio pratećeg programa 46. Festivala FEDRA. Opsjednut je kazališnom fotografijom, trenutkom scenskog mikrokosmosa. Njegove fotografije s predstava Teatra FEDRA Bugojno i mnogobrojnih kulturnih događaja KSC-a Bugojno ostaće kao vječno svjedočanstvo bezbroj trenutaka.

Prva predstava za drugu Festivalsku noć je bila ''Naoposum ili nikako'' Kluba kulture ''Libuša'' iz Ljubuškog.

To je komedija o bračnom paru čije odnose opterećuje kladionica ili različita stajališta njihovih sumještana o tome kako ih (ne)popraviti. Režiju potpisuje Vesna Rakić, a u predstavi igraju: Damir Mucić, Monika Grgić, Tomislav Grbavac, Marija Bećir, Mario Alilović, Biserka Kadragić, Ivo Brkić, Anamarija Milas.

Zatim je u Pozorišnoj dvorani igrao još jedan hercegovački ansambl, a to je Amatersko pozorište ''Neretva“ iz Konjica sa predstavom ''CSI-JASET''. U predstavi igraju: Berin Habibija, Omar Gogić, Meho Špuren, Benjamin Zahirović, Velid Alihodžić, Dino Alikadić, Emir Pirija, Nordin Bandić, Nihad Borić, Kenan Alikadić, Renato Antunović, Almin Begluk, Anida Alibašić, Amir Krivić, Ena Osmanović, Azra Subašić, Nezim Cakić, Hamza Sokolović, Danis Golubić, Inas Jablan.

Autor teksta i režiser je Emir Tucaković. CSI-JASET predstavlja parodiju bh. stvarnosti koja uvijek uspije iznenaditi čak i onda kada svi vjeruju da ih više ništa ne može iznenaditi. Predstava je u žanru komedije kriminalističkog karaktera i na humorističan način nastoji predstaviti apsurd današnjeg društva.

Treći Festivalski dan je započeo okruglim stolom, te predstavom Dječije scene Teatra FEDRA
Bugojno, ''VJještica na sudu''. U natjecateljskom programu publika će večeras gledati predstavu ''Game'' (Mostar) i ''Nebeska romansa'' (Živinice).

Kopirati
Drag cursor here to close