Gostovanje u HNK Mostar

Crna komedija ''Zemlja vukova'' nemilice udara po društvenim predrasudama i stereotipima

Vodeći hrvatski kazališni kritičari pohvalili su ovu monodramu.
Kultura / Kazalište | 26. 05. 2022. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 28. svibnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru gostuje monodrama ''Zemlja vukova''. Riječ je o autorskom tekstu Tonke Mršić i Gale Nikolić. Tonka Mršić izvodi monodramu, a režiju potpisuje Gala Nikolić.

''Zemlja vukova'' šezdesetominutna je monodrama koja žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda, a također je prožeta autobiografskim elementima. Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine tri Ličanke u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, mogućnosti izbora, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice ''A šta će ljudi reći?''

Foto: PR / Crna komedija Zemlja vukova nemilice udara po društvenim predrasudama i stereotipima

Vodeći hrvatski kazališni kritičari pohvalili su ovu monodramu. Tako je Tomislav Čadež u svojoj kritici u Jutarnjem listu napisao kako je ''Gala Nikolić svojim režijskim pothvatom triptih priča napučila zaumnim štosevima, hipnotičkim ponavljanjima, transformacijom pokreta u nenormalno, odmjereno kratkim prizorima, stvarajući podlogu i za priču i za humor''.

''U novije doba Lika je književnu obradu najviše dobila u knjigama Damira Karakaša, koji je zbog svojeg pisanja često i na kritičkom udaru dijela zemljaka'' piše u kritici za riječki Novi list Kim Cuculić te dodaje kako je ''s monodramom 'Zemlja vukova' Tonke Mršić i Gale Nikolić sada Lika dobila i suvremeni ženski glas, i kao što je nakon predstave rekla Mršić, bilo bi zanimljivo vidjeti kakve bi bile reakcije na predstavu u Gospiću''.

Foto: PR / Crna komedija Zemlja vukova nemilice udara po društvenim predrasudama i stereotipima

Za Glas Istre Mladen Radić istaknuo je kako '''Zemlja vukova' nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom''.

Cijena ulaznice je 10 KM, a za učenike, studente, umirovljenike i neuposlene osobe 5 KM. Studenti i djelatnici SUM-a mogu koristiti besplatne vaučere, odnosno godišnje ulaznice. Rezervacija slanjem poruke preko Facebook Messengera/Instagram Directa HNK Mostar ili pozivom na broj 036/446-024 od 9 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close