Hit mjuzikl

Broadwayska čarolija u Mostaru: Kada mladi surađuju, mogu postići mnogo

Kada mladi umjetnici iz BiH rade zajedno, nastaje fenomenalan broadwayski mjuzikl
Kultura / Kazalište | 29. 09. 2018. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazališna magija broadwayskog mjuzikla u subotu navečer je ispunila mostarsko Narodno pozorište do posljednjeg mjesta.

Naime, u Mostaru se održao brodvejski hit mjuzikl o grupi štrebera na putu ka slavi, ''25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam''.

FOTO: Bljesak.info / Publika je bila brojna

Mladi glumci, točnije njih 16. iz cijele BiH radili su na ovom projektu.

''Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je da mladi gumci dobiju priliku raditi zajedno. Ti mladi glumci su iz raznih dijelova BiH  i oni zajedno surađuju . Kada surađuju zajedno i rade na istom cilju, mogu postići mnogo'', rekla je Ellen Germain zamjenica veleposlanice SAD-a u BiH.

FOTO: Bljesak.info / Elizabeth Blomenthal - Zamjenica atašea za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a

Ryan Nelson, glazbeni redatelj iz Chicaga, vrijedno je radio s ovim mladim timom ljudi, te kaže kako je ovo iznimno značajan projekt za njega.

''Za mene je iznimno značajno raditi s ovim talentiranim umjetnicima, da smo kreirali nešto zajedno sa studentima iz cijele zemlje. Ovaj mjuzikl je drugačiji od svih koje sam ranije radio. U Chicagu inače imam dva posla, radim kao profesor sa studentima na koledžu, te imam profesionalni posao. Ova grupa je kombinacija svega, mladih profesionalaca i studenata. Ono što volim ovdje je učenje, a produkt je vrlo zanimljivo putovanje'', rekao je ovaj vrsni redatelj, koji je kratko prokomentirao i Mostar, s kojim je oduševljen.

FOTO: Bljesak.info / Brodvejski hit mjuzikl 25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam

 Sara Ristić, studentica Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, kaže kako s rada na ovom projektu nosi samo predivna iskustva.

''Iskustva su predivna. Nikada ranije nisam bila na ovako čudnoj stvari uključujući cijeli proces, od audicije do kampa u Banja Luci, proba u Sarajevu i sada turneja. Svaki dio procesa je zanimljiv i naporan, ali veoma pozitivno. Volim mjuzikle i drago mi je da sam se mogla prijaviti da budem dio ovoga, nadam se da ću kansije u karjeri i sama moći režirati'', prokomentirala je Sara, dodajući da je rad s američkim timpom potpuno drugačiji.

''Njihov način rada se razlikuje od našeg, jako su dobronamjerni i njihov sistem ima pozitivan primjer. Ako se netko zezne nije problem i uvijek je sve ok, stalno se ponavljaju scene dok ne bude sve u redu, atmosfera je jako ugodna za raditi'', dodala je Sara.

FOTO: Bljesak.info / Brodvejski hit mjuzikl 25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam

Njen kolega Duje Martinić, inače student treće godine glume na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, kaže da je ovaj mjuzikl jedinstvena prilika za mlade umjetnike.

''Drago mi je što sam dio ovog projekta jer često svi studenti s akademija u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu nemamo priliku da surađujemo. A ovo je i jedinstvena prilika, jer na našim prostorima nemamo često priliku biti u mjziklu, a pogotovo da surađujemo s redateljima kao što su Ryan i Aron. Ovo je divno iskustvo jer je drugačiji način rada, predstave i ritam cijelog procesa, naučili smo nešto novo'', zaključio je Duje.

FOTO: Bljesak.info / Brodvejski hit mjuzikl 25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam

Uloge u mjuziklu su ostvarili Faris Pinjo, Nikolina Vujić, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Marko Mirković, Lamija Čeljo, Mak Čengić, Nemanja Bajić, Srđan Knjeginjić, Lea Sekulić, Sanjin Arnautović, Ana-Marija Tomić, Jelena Jandrić, Duje Martinić, Darko Stojić i Sara Ristić. Na izvedbi u Mostaru bio je i redatelj mjuzikla Aaron Thielen, inače umjetnički direktor prestižnog čikaškog Marriott teatra, i muzički reditelj Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra. Scenografiju mjuzikla je radio Vedran Hrustanović, a kostimografiju Irma Saje. Predstavu je glazbenim dijelom pratio bend 'Divanhana'.

FOTO: Bljesak.info / Brodvejski hit mjuzikl 25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam

Turneja mjuzikla obuhvaća Sarajevo, Mostar, Bijeljinu, Tuzlu, Zenicu, Jajce i Banja Luku. Projekt je započeo odabirom talentiranih glumaca i glumica, pjevača i pjevačica na audicijima koje su održane u ožujku 2018. na dramskim akademijama u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Nakon sedmodnevne radionice održane u lipnju na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, grupa se ponovo sastala u Sarajevu.

FOTO: Bljesak.info / Brodvejski hit mjuzikl 25. Natjecanje u spelovanju u Okrugu Putnam
Kopirati
Drag cursor here to close