HNK Mostar

Brat magarac: Predstava koja ledi, opominje i veseli

Kultura / Kazalište | 12. 11. 2015. u 11:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I danas je, baš kao i u njegovo vrijeme, poruka Svetog Franje u najmanju ruku čudna: Ostaviti sve ovozemaljsko i činiti dobro svijetu pomažući onima od kojih svi okreću glavu.

Najbogolikiji poslije Krista, kako neki teolozi nazivaju Franju Asiškoga, postavio je pred svoju braću težak zadatak, a kroz predstavu Brat Magarac, čija je pretpremijera izvedena u srijedu navečer na Maloj sceni mostarskog HNK, vidjeli smo kako Franjina vizija života i danas teško prolazi.

Oni, za koje sumnjamo da će ih dotaknuti Franjina poruka da se ne treba bogatiti dok drugi pored njih gladuju, nisu bili na izvedbi za medije i suradnike kazališta. Njih bi, vjerojatno u prvim redovima male Male scene, poruka predstave redatelja Lawrencea Kiirua trebala dotaknuti na svečanoj premijeri u četvrtak navečer.

Nije se na Maloj sceni odavno ništa radosnije izvelo. Ne samo zato što glumci u predstavi cijelo vrijeme plešu i dobar dio predstave iznose tjelesnim pokretima, nego zato što priča o svecu iz Asiza ne može biti ispričana ni tužno, a ni ozbiljno. Svetac je to koji je odricanjem od svega želio pokazati ljudima koliko je uistinu čovjek malen i kako samo netko ponizan može biti veličina. Upravo ono što nam svima, a možda najviše onima koji će biti u prvim redovima, nedostaje.

Autor predstave je Rene Medvešček. Svetog Franju glumi Robert Pehar, dok se Jelena Kordić Kuret, Velimir Pšeničnik Njirić, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Anja Rikalo, Marijo Bevanda i Anto Bralo odlično snalaze u uprizorenjima više likova.

Glumačka postava iskazala se, osim uigranim plesom i izuzetnim glasovnim sposobnostima u čemu su svakako prednjačili Bevanda i Rikalo, koja je svojim glasom, u uprizorenju Franjine borbe, sledila publiku.

Autor izvrsne glazbe je Gabrijel Prusina, a scenografiju za predstavu potpisuje Stefano Katunar.

Nakon rasprodane premijere, ulaznice za reprizne izvedbe predstave u petak 13.11. i subotu 14.11. su u prodaji i mogu se rezervirati na broj telefona 063 990 984, putem Facebook stranice Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, te e-mailom: [email protected].

Ulaznice po cijeni od 10 KM, za učenike.studente i umirovljenike 5 KM, također se mogu kupiti na blagajni kazališta radnim danom od 10 do 15 sati te sat vremena prije početka predstave.

Kopirati
Drag cursor here to close