Kultura i politika

Boljšoj teatar otkazao predstave redatelja koji su protiv rata u Ukrajini

Kazalište nije navelo razloge otkazivanja produkcije opere Timofeja Kuljabina "Don Pasquale" i baleta Kirila Serebrenjikova "Nurejev".
Kultura / Kazalište | 02. 05. 2022. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski Boljšoj teatar uznemirio je obožavatelje opere i baleta nakon što je iznenada otkazao ovaj tjedan niz predstava redatelja koji su govorili protiv rata u Ukrajini.

Kazalište nije navelo razloge otkazivanja produkcije opere Timofeja Kuljabina "Don Pasquale" i baleta Kirila Serebrenjikova "Nurejev".

Kuljabin je na Instagramu izrazio solidarnost s Ukrajinom i ismijao ruski opis akcija u toj zemlji. U jednom postu objavio je naslovnicu knjige Tolstojevog "Rata i mira" na kojoj umjesto rata piše "specijalna operacija" - izraz kojim je Kremlj opisao invaziju.

Serebrenjikov je u prošlomjesečnom intervjuu za France 24 rekao da je "prilično očito da je Rusija započela rat" i da mu to slama srce, prenosi Hina.

"To je rat, to je ubijanje ljudi, to je najgora stvar koja se ikada moglo dogoditi s civilizacijom, s čovječanstvom... To je humanitarna katastrofa, to su rijeke krvi", rekao je.

Oba redatelja trenutno su izvan Rusije.

Zamjena dviju predstava sa "Seviljskim brijačem" i "Spartacusom", dvije dugogodišnje osnove repertoara Boljšog tetra, izazvala je stotine uglavnom kritičnih online komentara. Mnogi su uzalud tražili da kazalište navede razlog otkazivanja.

"Kakvo nepoštovanje gledatelja i umjetnika!", napisala je jedna žena na Telegram profilu kazališta.

Posebno je ogorčenje izazvalo otkazivanje "Nurejeva", kontroverzne produkcije koja je premijerno prikazana u Boljšom teatru 2017. Priča o plesaču Rudolfu Nurejevu, koji je prebjegao na Zapad 1961., uključivala je nježnu scenu s gay partnerom koja je testirala toleranciju Kremlja prema onome što naziva "homoseksualnom propagandom".

Kopirati
Drag cursor here to close