Old Bridge

Mostarska ljubavna priča u londonskom kazalištu Bush

Autor Igor Memić uz pomoć redateljice Selme Dimitrijević prenio je jaku priču londonskoj publici
Kultura / Kazalište | 08. 11. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U londonskom kazalištu Bush Theatre prikazuje se predstava smještena u predratno i ratno vrijeme u Mostaru.

Priča o ljubavi i ratu bosanskohercegovačkog dramatičara Igora Memića, dobitnika nagrade Papatango za novo djelo 2020., gledatelje vodi u ovaj dio jugoistočne Europe i priča, kako ističu kritičari, "snažnu priču o ljubavi, prijateljstvu i gubitku u vremenima raspada jedne države".

Predstava gledatelje vraća u 1988., upoznavanjem Milija, Dubrovčanina koji je došao skakati sa Staroga mosta, i Mine, Mostarke koja ga promatra.

Zaplet se nastavlja, preplićući njihovu ljubavnu priču s ratnim događanjima, a glavni motiv oko kojega se sve vrti je, naravno, Stari most.

"To je ljubavna priča. Ako neko gleda ovu predstavu, a preživio je ovaj ili drugi sukob, imat će jedno iskustvo, a ako neko nema pojma što se dogodilo, imat će drugačiji doživljaj", kaže Memić.

Predstavu režira Selma Dimitrijević, koja je rođena u Osijeku, a od svoje 26. godine živi u Velikoj Britaniji.

U početku su razmatrali da angažiraju glumce iz dijaspore, ali na kraju su se odlučili pridržavati Memićevog originalnog scenskog usmjerenja i predstavu izvesti na način koji odražava sastav grada u kojem je postavljena, a Dino Kelly jedini je glumac koji ima veze s BiH.

Inače, Mostarac s londonskom adresom Igor Memić osvojio je u rujnu prošle godine 12. godišnju Papatango nagradu za novo djelo za svoj debitantski cjelovečernji komad "Old Bridge" ili "Stari most", izabran od rekordnih 1.504 prijavljenih scenarija. Anonimnim izborom pobjednika, kojeg su zajednički izabrali Papatango i Bush Theatre, Papatango nagrada za novo djelo je prva, i ostaje jedina godišnja, prilika u Velikoj Britaniji koja novom piscu garantira cjelovitu produkciju, publikaciju, proviziju od prodaje karata i punu podršku za ostvarenje sljedeće predstave.

Predstava igra do 20. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close