Gosti iz Sarajeva

Festival Mostarsko ljeto predstavio 'Prst'

Značaj predstave ogleda se u tome što govori o svim nestalim na ovim prostorima, u ovoj regiji, posljednjih godina nesreće koja nam se dogodila, ističe Alispahić.
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2018. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga po redu predstava kojom Narodno pozorište Mostar, u okviru 'Mostarskog ljeta 2018' obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici je predstava 'Prst' Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Riječ je o predstavi koja je rađena po tekstu kosovske spisateljice Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić. Selma Alispahić, glumica Sarajevskog ratnog teatra SARTR, kazala je da predstava govori o sjećanju i potrebi očuvanja sjećanja na one koji su nestali.

"Predstava nije smještena ni u kakav specifičan prostor. Možda se samo po imenima može zaključiti da su neka imena koja dolaze sa Kosova, ali su u suštini vrlo univerzalna i cijela tema je univerzalna. U predstavi se govori o ženama koje tragaju za svojim nestalim, konkretno majka koja traga za sinom, i žena koja traga za mužem. One su jednostavno u toj svojoj priči skoro zarobljene. Čitav njihov život se svodi na to da se čeka povratak tog nekog nestalog muškarca", kazala je Selma Alispahić, glumica predstave 'Prst'.

"Strašne su se stvari događale ženama na ovim prostorima i mi o tome moramo govoriti. Mislim da tip neke kolektivne amnezije na koju nas tjeraju, nije nikakvo rješenje, posebno zbog mladih koji dolaze. Samo istina i samo borba za istinu može nas dovesti do nekog osjećanja, da je nešto završeno i da se treba krenuti dalje", poručila je glumica Alispahić.

Značaj predstave ogleda se u tome što govori o svim nestalim na ovim prostorima, u ovoj regiji, posljednjih godina nesreće koja nam se dogodila, ističe Alispahić.

Alispahić je dodala da je ovo jedna potpuno ženska priča, koja se odnosi na muškarce i na sve ljude koji smatraju da se ovo zlo nikad ne treba ponoviti. Dodala je da moramo upravo ovakvom pričom podsjećati na to da nam se dogodila strašna tragedija, te da moramo svi učiniti sve, kao i pričanjem ovakvih priča da se to više nikad ne ponovi.

Kopirati
Drag cursor here to close