Veliki komediograf

85 godina bez Branislava Nušića: Oko nas su i danas "gospođe ministarke"

Napisao je više od deset komedija među kojima su najpoznatije ''Gospođa ministarka'', ''Mister dolar'', ''Dr'', ''Pokojnik'', ''Ožalošćena porodica''.
Kultura / Kazalište | 19. 01. 2023. u 20:17 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 19. siječnja 1938. godine preminuo je Branislav Nušić, poznati sprski pisac, dramatičar, esejist i jedan od najizvođenijih dramskih pisaca i komediografa na našim prostorima. 

Nušić (1864 -1938) je rođen  8. listpada 1864. u Beogradu u ulici Kralja Petra prvog, u kući na čijem je mjestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša u cincarskoj porodici Ðorđa i Ljubice Nuše.

S 18 godina promijenio ime 

Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo poslije Nušićevog rođenja izgubio bogatstvo.Obitelj se preselila u Smederevo gdje je Nušić proveo svoje djetinjstvo i pohađao osnovnu školu i prve dvije godine gimnazije. Nušić je maturirao u Beogradu.

Kada je napunio 18 godina, zakonski je promijenio svoje ime u Branislav Nušić. Diplomirao je na pravnom fakultetu u Beogradu 1885. godine. Tijekom studija je proveo godinu dana u Grazu. 

Borio se u srpsko-bugarskom ratu, pisao protiv kralja i robijao u nekoliko navrata 

Nušić se borio u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, koji ga je zatekao na služenju redovnog vojnog roka. Nakon rata je objavio kontroverznu pjesmu "Dva raba" u "Dnevnom listu", zbog koje je osuđen na dvije godine robije. Pjesma je ismijala srpsku kraljevinu, a posebno kralja Milana.

Godine 1900. Nušić je postavljen za sekretara Ministarstva prosvjete, a ubrzo poslije toga postao je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 1904. godine postavljen je za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, a 1905. napustio je ovu funkciju i preselio se u Beograd, gdje se bavio novinarstvom.

Osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba. Vratio se 1912. godine u Bitolj kao državni službenik, a 1913. godine osnovao je pozorište u Skoplju gdje je živio do 1915. godine.

Bavio se politikom, diplomacijom, bio direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu 

Napustio je zemlju s vojskom tijekom Prvog svjetskog rata boravio u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj do kraja rata. Poslije rata, Nušić je postavljen za prvog upravnika "Umjetničkog odsjeka" ministarstva prosvjete.

Na ovoj poziciji je ostao do 1923. godine. Poslije toga je postao upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, da bi se 1927. vratio u Beograd.

Nušić je izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije (1933). Bio je prepoznatljiv po svom humoru, pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi. 

Najpoznatije komedije koje i danas igraju u kazalištima diljem regije 

Napisao je preko 10 komedija među kojima su najpoznatije ''Gospođa ministarka'', ''Mister dolar'', ''Dr'', ''Pokojnik'', ''Ožalošćena porodica''. Napisao je romane - ''Tako je moralo biti'', ''Hajduci''... Također pisao je pripovijetke, rasprave i tragedije.

Preminuo je 19. siječnja 1938. , a tog dana fasada zgrade beogradskog Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno.

Kopirati
Drag cursor here to close