Pretposljednji dan Festivala

FEDRA: Hanka Zamalo pred vratima u Donjem Vakufu

Pretposljednji dan Festivala, tradicionalno je započeo okruglim stolom na kojem se razgovaralo o natjecateljskoj predstavi Dis Teatra, „KANATA/M'RŠ U POZORIŠTE“.
Kultura / Kazalište | 19. 07. 2022. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretposljednji dan Festivala, tradicionalno je započeo okruglim stolom na kojem se razgovaralo o natjecateljskoj predstavi Dis Teatra, „KANATA/M'RŠ U POZORIŠTE“.

Potom, prva po redu predstava sinoć bila je predstava „OŽILJCI“ Dramskog studija JU „Kulturno-sportski centar“ Kakanj.

Radi se o kolektivnom autorskom radu čiju režiju potpisuje Mirza Bajramović. U predstavi igraju Emin Brkić, Aida Vehabović, Lamija Đokić, Nejra Begovac, Melika Haračić, Amer Javoraš i Lejla Rajkić. Pomoćnik režije i koreograf je Amer Javoraš.

Glavna radnja predstave se razvila iz stručnih psihoterapeutskih radionica polaznika sa stručnjakom iz oblasti geštalt psihoterapije gdje se propitivalo i razgovaralo o emocijama: brige, ljutnje, straha i tuge, njihovim fizičkom, mentalnom i emotivnom utjecaju na osobu, kao i posljedicama koje su prikazane kroz priču.

To su realne, istinite ispovijesti o različitim situacijama u kojima se svaki pojedinac može naći.

HANKA

Zatim je za festivalsku publiku igrala predstava Pozorišta mladih Tuzle, „HANKA“ u režiji Adnana Mujkića. Predstava “Hanka” postavljena je u čast punoljetstva Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja “Mladi Tuzle” Tuzla.

Uz sve poteškoće, ali i izazove rada u pandemiji COVID 19 i realizacije procesa svih proba pod maskama, namjera je bila da nove generacije uvide značaj, oslušnu i osjete Samokovlijin jezički izraz.

S druge strane, dat je prostor da mladi ljudi propitaju odnose muškarca i žene, položaj žene u društvu, granice obiteljskog nasilja, nasilja u vezama, utjecaj običaja i tradicije, da shvate da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek.

 Plesači i muzičari/čerga: Danijel Pušonjić, Melisa Smajić, Amar Galešić, Mirjana Živković, Alen Alagić, Lana Petric, Amar Junuzović, Bakir Hasanbegović, Elma Štalić, Tarik Dedajić, Alena Džambić, Adila Odobašić, Dženita Čičkušić, Berina Maglić Pjevači/čerga: Amar Hedžić, Lamija Redžepagić, Asja Suljić, Azra Sulejmanagić, Meliha Dautbašić, Elmedina Gavranović i Emina Mujkanović.

Autori scenarija po motivima pripovijetke Isaka Samokovlije: Adnan Mujkić, Amila Beširović i Senada Užičanin. 

 ZAMALO PRED VRATIMA

Za publiku u Donjem Vakufu jučer je igrala predstava „ZAMALO PRED VRATIMA“ Gradskog pozorišta Trebinje, a koja će sedmog dana Festivala igrati u natjecateljskom programu za publiku u Bugojnu.

Predstava Amaterskog dramskog studija „DASKE“ Laktaši je nažalost otkazana zbog bolesti glumice.

Kopirati
Drag cursor here to close