Andrés Segovia

Virtuoz koji je zaslužan za renesansu klasične gitare

Kao karizmatična ličnost, on je kao koncertant, priređivač djela i glazbeni pedagog najzaslužniji što je u XX. stoljeću došlo do oživljavanja gitare kao solističkoga glazbala umjetničke glazbe.
Kultura / Glazba | 02. 06. 2022. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni španjolski majstort klasične gitare Andrés Segovia umro je na današnji dan prije 35 godina, 2. lipnja 1987. u Madridu.

Punim imenom Andrés Torres Segovia, Marqués de Salobreña rođen je 21. veljače 1893. godine u Linaresu.

Segovia je bio samouk, a prvi put nastupio 1909. u Granadi, gdje je i odrastao.Nakon 1919. započeo je veliku međunarodnu karijeru kao koncertant, nastupima po Europi, u Rusiji, SAD-u, Japanu i drugdje.

Godine 1926. počeo je izdavati kod nakladničke kuće Schott u Mainzu seriju transkripcija klasičnih djela za gitaru te izvornih skladbi koje su za nj napisali skladatelji J. Turina, M. Ponce, M. Castelnuovo-Tedesco, H. Villa-Lobos, J. Rodrigo i drugi.

Video: "Capricho Arabe" played by Segovia

Godine 1936. nastanio se u Južnoj Americi. Nakon II. svjetskog rata nastavio je koncertirati širom svijeta (ukupno je između 1909. i 1987. nastupio na nekoliko tisuća koncerata) te predavati na majstorskim tečajevima, uglavnom po SAD-u, sve do smrti.

Karizmatična ličnost, on je kao koncertant, priređivač djela i glazbeni pedagog najzaslužniji što je u XX. stoljeću došlo do oživljavanja gitare kao solističkoga glazbala umjetničke glazbe.

Segovia je između ostalog predavao na akademiji Musicale Chigiana u Sieni, u Santiagu de Composteli i na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju.

Mnogi važni gitaristi bili su njegovi učenici, primjerice B. Oscar Ghiglia (r. 1938.), Christopher Parkening (r. 1947.) i John Williams (r. 1941.).

Video: Leyenda by Albeniz in HD - Andres Segovia

U svojoj poznoj dobi također je uspješno nastupao, te je tako 89. godini života napravio turneju po Njemačkoj, a u 91. godini nastupio je u studenom 1984. u Berlinskoj filharmoniji.

Ima počasne doktorate na nekoliko sveučilišta (uključujući Oxford 1972.). Godine 1981. španjolski kralj ga je uzdigao u nasljedno plemstvo kao Marqués de Salobreña.

U njegovom rodnom gradu Linaresu danas postoji muzej koji također sadrži kriptu s njegovim sarkofagom.

Segovia je svirao na instrumentima Benita Ferrera, Santosa Hernándeza, Manuela Ramíreza i Joséa Ramíreza, Hermanna Hausera i Ignacia Flete, koje je potaknuo 1955. da naprave još gitara.

Nacrt njegovog slavnog Hausera I iz 1937., koji se danas nalazi u Metropolitan Museum of Art u New Yorku, može se kupiti od američkog proizvođača gitara Richarda Brunéa.

Kopirati
Drag cursor here to close