Beograd

Umro Vojkan Borisavljević, autor više od 500 hitova

Za glazbu u filmu “Lajanje na zvezde” nagrađen je “Zlatnom mimozom” na Festivalu jugoslavenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.
Kultura / Glazba | 23. 02. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati srbijanski skladatelj i dirigent Vojkan Borisavljević, čija je karijera trajala duže od pet desetljeća, autor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad, adio”, preminuo je danas u Beogradu, javile su Večernje novosti.

Borisavljević (74) je skladao više od 500 pjesama za najpoznatije tadašnje jugoslavenske pjevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge.

Skladao je i skladbe za brojne televizijske serije i filmove, među kojima “Sivi dom”, “Vruć vetar”, “Avanture Borivoja Šurdilovića”, “Višnja na Tašmajdanu”, “Noć u kući moje majke”, “Špijun na štiklama”, “Bela lađa”…

Za glazbu u filmu “Lajanje na zvezde” nagrađen je “Zlatnom mimozom” na Festivalu jugoslavenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Skladao je glazbu za kazalište, televiziju, dječje pjesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane.

Vojkan Borisavljević rođen je 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živio je u Beogradu, gdje je studirao na Filozofskom fakultetu.

Glazbenu izobrazbu stekao je u beogradskim školama “Doktor Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu.

Umjetničkim radom se aktivno bavio od 1965. godine. Cijeli radni vijek proveo je kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umjetnika.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. ožujka 2018. godine održao je autorski koncert nazvan “Moja odiseja”, a tom prilikom uručena mu je nagrada “Darko Kraljić”.

Knjigu “Moja odiseja” objavio je 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close