Otis Redding

Umjetnik soula: Jedan od onih koji su otišli u 27. godini života

Možda je Amerikancima između 1962. i 1967. neobično bilo za vidjeti alkemiju crnoputog pjevača iz Georgije i bijelog gitarista iz Missourija, no njih dvojica stvorili su hitove koje mnogi potomci tih istih Amerikanaca danas pjevuše...
Kultura / Glazba | 10. 12. 2022. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Alamy Stock Photo / Otis Redding  (Dawson, Georgia, 9. rujna 1941. - Madison, Wisconsin, 10. prosinca 1967.)

Otis Redding, američki pjevač soula i skladatelj, poginuo je na današnji dan prije 55 godina, 10. prosinca 1967. kada se njegov zrakoplov srušio u jezero Monona blizu Madisona u Wisconsinu.

Otis Ray Redding, Jr. rođen je u gradiću Dawsonu, država Georgia. U 5. godini s obitelji seli u Macon, također u Georgiji.

Pjevati je počeo u zboru baptističke crkve, a kao tinejdžer postaje lokalna zvijezda nakon što je pobijedio 15 tjedana zaredom na tradicionalnom natjecanju talenata subotom ujutro u kazalištu Douglass.

Karijeru je počeo1960. godine kao dio osoblja Johnnya Jenkinsa. Na jednom snimanju Johnnyeve grupe, ostalo je još vremena, pa je Otis s njegovim sastavom snimio pjesmu "These Arms of Mine".

Video: Otis Redding These Arms Of Mine

Poslije je nizao hitove kao što su "Mr. Pitiful", "Respect" (kojeg je kasnije obradila kraljica soula Aretha Franklin), "I Can't Get No Satisfaction" (tekst su napisali Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa), i "I Can't Turn You Loose" (ulazna pjesma sastava The Blues Brothers).

Veliku većinu pjesama ipak nije napisao sam, već u suradnji s gitaristom Steveom Cropperom. Možda je Amerikancima između 1962. i 1967. neobično bilo za vidjeti alkemiju crnoputog pjevača iz Georgije i bijelog gitarista iz Missourija, no njih dvojica stvorili su hitove koje mnogi potomci tih istih Amerikanaca danas pjevuše ne razmišljajući previše o njima.

Video: Otis Redding - (I Can't Get No) Satisfaction)

Iako mu je karijera trajala od 1960. do 1967., ovaj sjajni glazbenik snimio je osam albuma, a još šest je posmrtno objavio Atlantic Records. The Doors su ga obožavali, a i popularna kultura ga je opjevala.

Kad je poginuo, bio je u čarobnoj, smrti dragoj, 27. godini života. Ostao je najviše zapamćen po pjesmi koja je svoj procvat doživjela nekoliko dana nakon njegove zrakoplovne nesreće, "(Sittin’ On) The Dock Of The Bay".

Uveden je u Skladateljsku kuću slavnih, dobio je poštansku marku, Grammy za životno djelo (posmrtno), a u Maconu mu je podignut spomenik.

Video: Otis Redding - (Sittin' On) The Dock Of The Bay (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close