Kronika povijesti benda

Soundtrackom i dokumentarcem Pearl Jam slavi 20 godina!

Kultura / Glazba | 16. 09. 2011. u 12:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka rock skupina Pearl Jam svoju 20. godišnjicu osnutka proslavit će premijerom dokumentarno-glazbenog filma Pearl Jam Twenty u režiji Oscarom nagrađenog redatelja Camerona Crowea, te paralelnom objavom glazbenog diska, DVD-a i knjige, objavio je bend na svojim web stranicama.

Film, premijerno prikazan 10. rujna na filmskom festivalu u Torontu, donosi portret benda koji omogućuje publici i fanovima intimni uvid u ulomke iz više od 1200 sati rijetkih i nikad ranije viđenih snimaka s više od 24 sata intervjua s bendom te snimaka s njihovih koncerata.

Na američkoj će televiziji biti prvi puta prikazan 21. rujna, a 25. listopada izlazi DVD. Film će premijeru u odabranim svjetskim kinima imati 20. rujna, a na kino-repertoarima diljem svijeta naći će se od 23. rujna.

Istodobno izlazi i glazbeni soundtrack, a uključuje najuspješnije skladbe benda koje je izabrao redatelj Cameron Crowe i na taj način upotpunjuje film. Izašla je i knjiga istoga naslova Pearl Jam Twenty, kronika povijesti benda u posljednja dva desetljeća iz pera glazbenika i novinara Jonathana Cohena i Marka Wilkersona, za koju je predgovor napisao Cameron Crowe. Knjiga sadrži intervjue s članovima benda te s drugim glazbenicima poput Brucea Springsteena, Neila Younga i Davea Grohla.

Film prati život benda od godine osnutka, kroz godine uspjeha, do razdoblja kaosa, prijelaza na "tamnu stranu" i konsolidacije prijateljstva. Film je to o kreativnoj slobodi pomoću koje Pearl Jam uspijeva zadržati svoje obožavatelje i održavati svoju ljubav prema glazbi.

Pearl Jam jedan su od ključnih bendova u grunge pokretu nastalom u Seattleu početkom 90-tih. Njihov prvijenac album Ten koji je izašao u kolovozu 1991. sa singlovima Alive, Even Flow i Jeremy, redovito se nalazi na listama najboljih i najznačajnijih albuma. U to su vrijeme, uz Nirvanu, bili najpopularniji bend u Americi.

Od osnutka do danas grupa je prodala preko 35 milijuna ploča samo u Americi i oko 70 milijuna ukupno. Bend, a posebno karizmatični pjevač Eddie Vedder, poznat je po političkom aktivizmu i vječnoj borbi s korporacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close