živa materija

Sevdah - 300 godina konceptualne glazbene forme

Kultura / Glazba | 05. 12. 2015. u 15:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni razgovor o sevdahu održava se danas u Sarajevu u okviru multimedijalne izložbe "Sevdah, umjetnost slobode" autora Damira Imamovića.

Glazbenik i autor izložbe "Sevdah, umjetnost slobode" Damir Imamović kazao je u izjavi za Fenu kako je zamisao bila da kroz ovaj razgovor uključe zajednicu kojoj je stalo do sevdaha te da razgovaraju o sevdahu na nivou istraživanja i razmišljanja o tome što sve sevdah može biti.

Kako je rekao, razgovor će uključiti ljude koji se sevdahom bave glazbeno i izvođački, a tema razgovora bit će trendovi u definiranju sevdaha.

''Ljudi znaju što je sevdalinka i koje su to pjesme, ali pitanje što sve sevdah može biti traži istraživački i dijaloški napor, pogotovo jer sada imamo već 300 godina povijesti tog žanra. Stoga je vrlo vrijedno pretresti što je sve značio i što danas može značiti'', rekao je Imamović.

Glazbenik i znanstveni suradnik Instituta za znanost i istraživanje u Beču Timur Sijarić kazao je da sevdah predstavlja ogromnu konceptualnu glazbenu formu, koja je za njega, kao aktivnog glazbenika i kompozitora i djelimično istraživača ove glazbe, živa forma koja ne ulazi niti u jedan kalup.

Stoga, istaknuo je, želi predstaviti sevdah kao žanr i živu materiju koja postoji dugi niz godina, kao i način na koji se on transformira uzimajući od drugih žanrova, i na neki način živi dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close