Jon Bon Jovi

Seks-simbol za kojim još i danas uzdišu žene diljem svijeta

Počeo je svirati glasovir i gitaru u trinaestoj godini, uzimajući lekcije kod svog susjeda, Ala Perinelloa. U toj istoj dobi, Bongiovi je osnovao svoj prvi glazbeni sastav, nazvan 'Raze'.
Kultura / Glazba | 02. 03. 2022. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Jon Bon Jovi

Jon Bon Jovi po mnogima je jedan od najvećih seks-simbola 80-ih i 90-ih, a slavni ljepotan sa svojom je srednjoškolskom ljubavi (Dorotheom Hurley) već 40 godina.

Rođen je na današnji dan prije 60 godina, 2. ožujka 1962. kao John Francis Bongiovi u Perth Amboyju, New Jerse.

Počeo je svirati glasovir i gitaru u trinaestoj godini, uzimajući lekcije kod svog susjeda, Ala Perinelloa. U toj istoj dobi, Bongiovi je osnovao svoj prvi glazbeni sastav, nazvan Raze.

U šesnaestoj godini Bon Jovi upoznaje Davida Bryana i osniva 12-člani sastav s njim pod imenom Atlantic City Expressway.

Još uvijek u tinejdžerskim godinama, Bongiovi je svirao u sastavu John Bongiovi and the Wild Ones, svirajući u klubovima New Jerseyja kao što je "The Fast Lane" i otvarajući nastupe poznatim izvođačima u tom području.

Godine 1983., Bongiovi je posjetio lokalnu radio postaju WAPP 103.5FM "The Apple" u Lake Successu (New York). Razgovarao je direktno s D.J.-em, Chipom Hobartom, koji je predložio Bongioviju da WAPP uključi njegovu pjesmu "Runaway" na kompilacijski album lokalnih nepoznatih talenata.

Video: Bon Jovi - Runaway (Official Music Video)

Pjesma se počela svirati u području newyorškog metroa, a onda su ostale sestrinske postaje na velikim tržištima počele svirati tu pjesmu. Odjednom, sve diskografske tvrtke koje sadrži A&R koji su propustili demo čulo se da pokušavaju saznati tko je taj umjetnik bez ugovora. 

Bongiovi je sada trebao sastav. Oni koji će uskoro postati članovi sastava prošli su njegovim putem ranijih dana, ali sastav se nije  oformio do ožujka 1983. Bongiovi je nazvao Davida Bryana, koji je zatim nazvao Aleca Johna Sucha i Ticoa Torresa.

Izabran da svira vodeću gitaru bio je Bongiovijev susjed, Dave Sabo (poznatiji kao The Snake - Zmija), koji je kasnije oformio grupu Skid Row. Jednu noć nakon nastupa, Richie Sambora je pronašao Bongiovija iza pozornice i rekao mu da bi on trebao biti gitarist.

Bongiovi ga je isprve stavio po strani i nije baš razmišljao o tome, ali rekao mu je da nauči materijal i pojavi se na probama. Sambora je došao i tako je dobro znao materijal da je Bongiovi bio impresioniran. Sambora je postao vodeći gitarist sastava i glazbeni dinamičnu dvojac je rođen.

Pjesma "Runaway" je prvi službeni singl grupe Bon Jovi koju je upravo oformio.

Video: Bon Jovi - Livin' On A Prayer (Official Music Video)

Uz pomoć svog novog menedžera Doca McGheeja, prvi album sastava, nazvan Bon Jovi, bio je objavljen 21. siječnja 1984. Album je postao zlatan u SAD-u (prodano je preko 500.000 primjeraka),a bio je objavljen i u Velikoj Britaniji.

Bon Jovi je pronašao mjesto kao predgrupa za ZZ Top na Madison Square Gardenu (prije nego im je prvi album bio objavljen), te za Scorpionse i Kiss u Europi.

Godine 1985. objavljen je drugi album Bon Jovija "7800° Fahrenheit", ali su kritike bile slabe. Vodeći britanski metal magazin Kerrang!, koji je imao jako pozitivne kritike na prvi album, ovaj je album nazvao "blijedom imitacijom Bon Jovija koje smo upoznali i zavoljeli." Jon Bon Jovi je i sam kasnije rekao da je moglo i trebalo biti bolje.

Njihov treći album, Slippery When Wet, izbacio je sastav u zvjezdano nebo širom svijeta s hitovima kao "You Give Love A Bad Name", "Livin' On A Prayer", "Wanted Dead Or Alive" i "Never Say Goodbye.

Video: Bon Jovi - Raise Your Hands

Bon Jovi je rekao da je album nazvan po svuda prisutnim znakovima upozorenja na auto-cestama, ali Bryan je izjavio sljedeće o naslovu albuma: "Tijekom snimanja albuma često smo se nalazili u striptiz klubovima gdje su nevjerojatno zgodne djevojke bacale vodu i sapun jedne na druge. Postajale su tako klizave zbog toga, da ih nisi mogao držati iako si to jako želio.

"Slippery when wet!" viknuo je jedan od nas I svi smo odmah znali: to bi moralo biti naziv za naš novi album! U originalu htjelu smo staviti sliku velikih grudi, onih zaista velikih, na naslovnicu; ali kada je PMRC (organizacija za moral pod vodstvom Tipper Gore, supruge bivšeg dopredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Ala Gorea) to otkrila bili smo u velikoj nevolji. Pa smo napravili vrlo decentnu naslovnicu."

Taj je album prodan u više od 27 milijuna primjeraka širom svijeta od svog objavljivanja kasne 1986. Na turneji koja je slijedila, pjevač Bon Jovi počeo se suočavati s problemima s glasom. Ekstremno visoke note i nemilosrdan raspored prijetili su uništavanjem njegova glasa zauvijek. Uz pomoć trenera za glas, dovršio je turneju. Bon Jovi otada pokušava pjevati nešto nižim tonovima.

Video: Bon Jovi - It's My Life (Official Music Video)

Sljedeći album Bon Jovija bio je New Jersey objavljen 1988. Album je bio snimljen vrlo brzo nakon turneje za Slippery, jer je sastav želio dokazati da nisu samo čudo od jednog hita. Rezultirajući album je omiljen neđu obožavateljima, remek-djelo pop-rocka, i ogroman komercijalni uspjeh, s hit pjesmama kao "Bad Medicine", "Lay Your Hands On Me" i "I'll Be There For You", koje su i sada najvažnije točke njihovog repertoara uživo. New Jersey je bio komercijalni hit i postao je prvi hard rock album s kojeg je sišlo pet Top Ten singlova.

Bend je diljem svijeta do sada prodao preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma, a Bon Jovi se uz tu karijeru ostvario i kao samostalni izvođač te glumac. Bio je čak nominiran za Oscara, a pojavio se i u hit-seriji "Seks i grad".

Slavni glazbenik vlasnik je i dva kluba američkog nogometa, kojeg je pratio još otkako je bio dječak, a tijekom čitave karijere poznat je javnosti i kao filantropist te politički aktivist.

Video: Bon Jovi - Bed Of Roses (Official Music Video)

Jonu Bon Joviju, inače, i na ljubavnom planu dobro ide. Svoj privatni život drži što dalje od medija, a već je gotovo 40 godina sa svojom ljubavi iz srednjoškolskih dana, Dorotheom Hurley. Tijekom turneje na koju je sa svojim bendom išao 1989. godine tajno je otputovao u Las Vegas, gdje se par i vjenčao.

Jon i Dorothea imaju zajedno četvero djece, a upoznali su se još 1980. godine. Supruga poznatog rockera bavi se karateom te nema nikakve veze sa showbizom, a Bon Jovi je u nekoliko navrata rekao kako je pravi sretnik što je ima uz sebe.

"Jako se dobro poznajemo i sjajno funkcioniramo zajedno. Poštujemo se i mislim da je to recept za sretan brak", rekao je Bon Jovi jednom prilikom na pitanje kako je uspio toliko godina održati svoj brak pored karijere koju ima.

Video: Jon Bon Jovi - Blaze Of Glory (Official Music Video)

Više o bendu BON JOVI

Kopirati
Drag cursor here to close