525 godina postojanja

Rodna revolucija u Beču: Po prvi put s Horom bečkih dječaka nastupaju i djevojčice

Dječački hor broji ukupno stotinu članova, koji dolaze iz dvadeset zemalja širom svijeta, a žive i pohađaju školu u kampusu hora u Augartenu.
Kultura / Glazba | 16. 11. 2022. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u povijesti na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Hora bečkih dječaka, nastupit će i Bečki hor djevojčica. Zajedno proslavljaju 525 godina postojanja dječačkog hora.

Na svjetski poznatom novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije horovi će u zlanoj dvorani muzičkog udruženja Musikverein pod dirigentnom palicom Franza Welsera Mösta izvesti polku Josefa Straussa.

Manje je poznato, ali Hor bečkih dječaka od 2004. ima i odjel za djevojčice koji trenutno čini dvadeset i pet djevojčica od 9 do 15 godina i vježbaju dva puta tjedno. Uglavnom nastupaju u Beču, a njihov sljedeći veliki nastup će biti na jubilarnom koncertu Hora bečkih dječaka 14. svibnja 2023. u Musikvereinu. Dječački hor broji ukupno stotinu članova, koji dolaze iz dvadeset zemalja širom svijeta, a žive i pohađaju školu u kampusu hora u Augartenu.

Djevojčice će nastupiti u scenskim kostimima austrijske modne dizajnerice Eve Poleszinski inspirisanim mornarskim uniformama članova Hora dječaka. Novi kostimi će po prvi put biti predstavljeni na bini Zlatne dvorane u bečkom Musikvereinu tokom novogodišnjeg koncerta.

Dječaci - podijeljeni u četiri manja hora - uglavnom koncertiraju u inozemstvu. Sljedeće godine proslavit će 525. obljetnicu postojanja, a tim povodom bit će objavljena knjiga pod nazivom ''Jedan hor osvaja svijet'' i set od 25 CD-ova.

Kopirati
Drag cursor here to close