Michael Stipe

R.E.M. i njihov pjevač kao zaštitini znak - Simboli jedne rock ere

R.E.M. je osnovan 1980. u gradu Athens u američkoj državi Georgiji. Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills i Michael Stipe svoj su prvi singl "Radio Free Europe" snimili 1981. u svega 1.000 primjeraka od kojih je vjerojatno svaki došao u prave ruke.
Kultura / Glazba | 04. 01. 2021. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HappyMag / John Michael Stipe rođen je na današnji dan, 4. siječnja 1960.

John Michael Stipe rođen je na današnji dan, 4. siječnja 1960., u Decaturu, Georgia, SAD.

Ovaj američki glazbenik, pjevač sastava R.E.M. (Rapid Eye Movement), zasigurno je jedno od stožernih imena popularne glazbe. Bend R.E.M. jednostavno se morao dogoditi popularnoj glazbi. Bez njih bi sve bilo puno siromašnije.

Uglavnom se koristio srednjim imenom Michael, a njegov život na neki je način obilježen djetinjstvom u kojem se obitelj često selila, s obzirom da je otac John bio vojno lice. Jedno vrijeme živjeli su i u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

U Americi je obitelj boravila u državama Texas, Illinois i Alabama, a upravo je u Illinoisu Michael Stipe završio srednju školu, u gradiću Collinsvilleu.

Kasnije je studirao na sveučilištu Georgia, ali ga nikad nije završio. Osim glazbe, njegove su preokupacije bile film, fotografija, ali i druge umjetničke oblasti.

Foto: Uncut / R.E.M. jedna je od najznačajnijih grupa 90-tih

R.E.M. (Rapid Eye Movement)

R.E.M. je osnovan 1980. u gradu Athens u američkoj državi Georgiji. Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills i Michael Stipe svoj su prvi singl "Radio Free Europe" snimili 1981. u svega 1.000 primjeraka od kojih je vjerojatno svaki došao u prave ruke.

Uspjeh singla osigurao im je potpisivanje ugovora za nezavisnu kuću I.R.S. Records, koja je izdala njihovih pet studijskih albuma. Petim albumom "Document" i singlom "The One I Love" R.E.M. stječu svjetsku slavu i platinastu nakladu, što će im omogućiti potpisivanje ugovora, vrijednog 80 milijuna dolara, s izdavačkom kućom Warner Bros, kojoj ostaju vjerni do kraja.

Prvi album pod etiketom Warnera bio je "Green" iz 1988., koji je singlom "Stand" pomeo svjetske ljestvice, a na pratećoj turneji R.E.M.-ovci su u Americi već punili stadione.

Svjetskim zvijezdama postaju nakon velikog uspjeha albuma "Out of Time" iz 1991., koji je prodan u milijunskoj nakladi, a "Loosing my Religion" postao je njihovim najvećim hitom.

I idući projekt, nešto mračniji album "Automatic for the People" ponovno doseže izuzetne naklade, a obilježio ga je singl "Man on the Moon", napisan za istoimeni film Miloša Formana.

U listopadu 1997. Bill Berry povukao se iz grupe, a Stipe, Buck i Mills nastavili su s radom, ne tražeći zamjenu dugogodišnjem prijatelju i suradniku. Dvije godine prije toga Berry je kolabirao na stageu u Švicarskoj uslijed moždane aneurizme, a kad se sasvim oporavio, odlučio je potpuno promijeniti svoj život, pa se ostavio glazbe i posvetio povučenom životu farmera u Georgiji.

Tada se već naveliko spekuliralo o kraju R.E.M.-a, no preostala trojka skupila je snage za još 14 godina i pet albuma. Legendarna je i Stipeova rečenica iz tog razdoblja – 'Jesmo li Pete, Mike i ja i dalje R.E.M.? Pa... tronogi pas je i dalje pas, samo mora naučiti drukčije trčati...'.

Video: R.E.M. - Orange Crush (Official Music Video)

Tronogi pas

Grupa je u tom sastavu djelovala sve do konca ljeta 2011. godine, nakon čega su objavili oproštajni album i vijest da se razilaze. Zauvijek.

Naime, odavno su shvatili da su dali ono najbolje od sebe i nisu više željeli postojati samo kako bi reciklirali slavu i glazbeno umijeće.

Kada su kao studenti Michael Stipe, Pete Buck, Mike Mills i Bill Berry, osnovali bend zasnovan na zajedničkim afinitetima prema američkoj post punk sceni (Patti Smith, Television), vjerojatno nitko, a najmanje oni sami, nije mogao ni pomisliti kamo će ih to odvesti i da će grad u kojem su započeli i koji im je zauvijek baza, Athens u Georgiji, vječno biti poznat upravo po njima.

Njihova povijest je vrlo dobro dokumentirana i o njoj se manje-više sve zna – od alternativnih rock novajlija 80-ih do iznenađujućih stadionskih 90-ih i kasnijih zrelih godina rock doajena.

Iako su i sami u svom glazbenom DNK-u nosili amalgam raznih utjecaja, pokazali su put mnogima, a za povijest rock glazbe ostat će zauvijek njihova zasluga uvođenja alternativnog, odnosno indie rocka u mainstream, i to na najveća moguća vrata, koja su onda ostala širom otvorena za druge, ponajprije Nirvanu.

Ako možda i nisu uspjeli postati najveći band na svijetu, a jedno su vrijeme, početkom 90-ih toj tituli bili sasvim blizu ('Out Of Time' iz 1991. otišao je u preko 16 milijuna primjeraka, a ni nasljednik, njihov najpoznatiji album, 'Automatic For The People' iz 1992. nije prošao ništa slabije – oko 14 milijuna!), bili su daleko najveći alternativni band na svijetu sve do pojave Radioheada i njihove eksplozije s 'Ok Computerom' 1997.

Video: R.E.M. - Everybody Hurts (Official Music Video)

Trzavice i kraj 2011. godine

Kad su 1996. potpisali novi ugovor s Warner Brosom težak oko 80 milijuna dolara, bio je to u tom trenutku najveći ugovor u povijesti diskografije, doduše potpisan u trenutku kad su R.E.M. bili na početku svoje, nazovimo to tako, kasne melankolično-eksperimentalne faze, koja je značajno stanjila njihove tiraže.

Činjenica da su svoju slavu koristili u svrhu političkog aktivizma također je veliki plus, a tokom godina fokusirali su se na ekološke, feminističke i teme ljudskih prava, a jedna od najpoznatijih njihovih kampanja bila je ona za registraciju neupisanih birača uoči američkih predsjedničkih izbora 2000. godine, kao i podrška demokratskom predsjedničkom kandidatu Johnu Kerryju 2004.

U svakom slučaju, njihov je uspjeh, mjeren bilo umjetničkim dosezima bilo pukim brojkama ogroman.

Godine 2003, pet godina nakon odlaska Billa Berryja, Stipe je priznao da su odnosi u bandu 1998. bili narušeni i da nije bilo međusobne komunikacije dobrih pola godine, no i to su ipak uspjeli nekako popeglati i nastaviti.

Ipak, 2011. su zajednički zaključili da rad R-E-M.-a više nema smisla ni stvaralačkog opravdanja, a nakon toga frontman Michael Stipe, najsvestraniji u bendu, usmjerio je svoj fokus i na fotografiju, dizajn i filmsku produkciju ali je i dalje bio i glazbeno aktivan.

Video: R.E.M. - Man On The Moon (Official Music Video)

Sipe ima AIDS? Ne!

U vrijeme najvećih uspjeha R.E.M.-a proširile su se glasine da je Stipe obolio od AIDS-a.

"Ne da ja znam. Nosio sam kapu na kojoj je pisalo 'Bijela kućo, zaustavi AIDS'. Bio sam mršav. Uvijek sam bio mršava, osim 1985. godine kada sam izgledao poput Marlona Branda, zadnji put kad sam obrijao glavu. Tada sam stvarno bio bolestan. Jeo sam krumpir. Mislim da bi se tada histerija AIDS-a očito prirodno proširila na ljude koji su medijske ličnosti i bilo koga kome se ne može odgonetnuti seksualnost. Svatko tko izgleda mršav, iz bilo kojeg razloga. Svatko tko asocira, iz bilo kojeg razloga - bilo da je to njegov šešir ili način na koji se oblači - svatko je mogao izgledati kao queer osoba", kazao je otprilike Micheal Stipe na tu temu.

Ipak, nakon što su ga nastavili opsjedati pitanjima na tu temu, 1994. je Stipe kazao kako se on nije definirao kao homoseksualac, strejt ili biseksualac, već da ga privlače i muškarci i žene i da ima veze s njima.

Godine 1995. pojavio se na naslovnici časopisa Out. Stipe je sebe opisao kao "queer umjetnika" u Timeu 2001. godine i otkrio da je u tom trenutku u vezi s "nevjerojatnim čovjekom" bio tri godine.

Pisac Douglas A. Martin je 1999. godine u svojoj noveli Outline of My Lover opisao svoju šestogodišnju romantičnu vezu s neimenovanim pjevačem uspješnog rock sastava iz Athensa u Georgiji. Autor je kasnije priznao da je bila zasnovana na stvarnoj vezi njega i Stipe. Njih su dvojica surađivali na dvije knjige The Haiku Year (sadrži haiku poeziju njih obojice) i Servicing the Salamander (naslovnu fotografiju uradio Michael Stipe).

Foto: Covermesongs.com / Michael Stipe - multimedijalni umjetnik

Ostave li se po strani pikanterije iz privatnoga života, uloga Michaela Stipea  u procesu pisanja pjesama za R.E.M. bila je pisanje tekstova i osmišljavanje melodija. Iako je svaki član dobio jednak udio u procesu pisanja pjesama, Peter Buck je priznao da je Stipea istinski tekstopisac benda.

"Taj glas, to je izvanredan glas", rekao je slavni Bono (U2) 2003.

"Često mu kažem da mislim je on šlagerski pjevač i to mu se baš ne sviđa. Ali on je svojevrsni Bing Crosby iz opuštenih šlagera iz 50-ih, ali i jednim dijelom Dolly Parton ", dodao je tom priliko Bono, smijući se.

Stipe je inzistirao na tome da su mnogi njegovi rani tekstovi bili "gluposti", rekavši u internetskom chatu 1994. godine,

"Morate znati da nemam lijepe riječi o većini ranih stvari. Ne mogu ih se ni sjetiti."

U stvarnosti, mnoge rane R.E.M. pjesme su imale tekstove koje je Stipe s puno pažnje napisao.

Uostalom, umjetnik njegova profila nikad nije, i ne bi, ništa puštao u javnost, a da čvrsto ne stoji iza toga...

Video: R.E.M. - Losing My Religion (Official Music Video)

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close