'Sve naše ljubavi'

Prvi inkluzivni CD u poslijeratnoj povijesti BiH

Promocija CD-a s osam dječijih pjesama, koje izvode mališani s poteškoćama u razvoju iz udruženja Colibri i poznati dječiji zbor Princess krofne bit će održana 16. prosinca u Pozorištu mladih, najavljeno je danas na konferenciji za medije.
Kultura / Glazba | 21. 11. 2019. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija CD-a s osam dječijih pjesama, koje izvode mališani s poteškoćama u razvoju iz udruženja Colibri i poznati dječiji zbor Princess krofne bit će održana 16. prosinca u Pozorištu mladih, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

To je prvi inkluzivni CD u poslijeratnoj povijesti Bosne i Hercegovine, a koji je realiziran u okviru projekta ‘Sve naše ljubavi’. Zajednički su ga pokrenula udruženja Colibri, Edukativni centar ENKIDOU i Princess krofne, te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje je i pokrovitelj, a sve s ciljem promocije dječijih prava i inkluzije.

''Smatram da inkluzija nije nešto o čemu treba samo pričati, nego da svi moramo, istinski raditi na njenom provođenju. Imao sam čast biti prisutan na snimanju CD-a, gdje sam se uvjerio koliko se ta dječica vole i druže'', istaknuo je ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Najavio je da će Ministarstvo nastaviti podržavati takve projekte, jer već četiri godine rade na tome i prvi su pokrenuli 'motor' za istinsku inkluziju.

Po riječima ministra Kurića, i drugi već preuzimaju od njih ideje, jer inkluzija nije potrebna samo atipičnim osobama, nego društvu u cjelini.

''Ovaj projekt je prekrasan, jer je inkluzija filozofija i životno opredjeljenje, a ne nešto što treba biti sporadično, i posebno me raduje što su ministar Kurić i Vlada Kantona Sarajevo upravo to prepoznali'', naglasila je predsjednica Udruženja Colibri Aida Hrnjić.

Dodala je kako je inkluzija nešto o čemu se stalno priča, ali to obično ostane na nekom papiru. Međutim, tijekom snimanja ministar je sklopio divna prijateljstva i zaista, kako je navela, treba osjetiti i doživjeti kako ti mališani uče tekstove, a posebno kako se oni ophode jedni prema drugima.

''Oni nas edukuju kakvo društvo treba biti i kakvom društvu trebamo težiti'', potcrtala je Hrnjić.

Osnivač zbor Princess krofne Zlatan Bostandžić je kazao da je dva i pol mjeseca radio s tim mališanima, te zaključio kako je glazba zaista univerzalan jezik.

''Bosna i Hercegovina ima puno dobrih autora koji se bave glazbom, i voljeli bi da ovaj CD bude sastavni dio udžbenika Glazbene kulture. Nema boljih kritičara od djece, a nama u našoj državi ne treba nitko pokazivati kako se pjeva, mi sviramo i pjevamo punim plućima oduvijek'', zaključio je Bostandžić, priopćeno je iz Press službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close