Pionir glasovira u soulu

Prošla su dva desetljeća bez Raya Charlesa

Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počela je Raya napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio.
Kultura / Glazba | 10. 06. 2024. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 20 godina, 10. lipnja 1904. u Beverly Hillsu je preminuo Ray Charles, jedan od najpopularnijih pjevača i autora popularne glazbe.

Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme "America the Beautiful" nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio.

Frank Sinatra zvao ga je "jedinim pravim genijem u show biznisu", a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Rodio se 23. rujna 1930. u gradu Albanyu, Georgia, kao Raymond Charles Robinson. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson, a otac je napustio obitelj vrlo rano. 

Video: Ray Charles - Unchain My Heart HQ

Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počela je Raya napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio.

Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posljedica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluhe i slijepe u mjestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, ide živjeti samostalno.

Nadaren za glazbu, svirao je klavir, a sa 17 godina bio je teški ovisnik o heroinu. Uhićen je triput, ali nije bio u zatvoru nakon uspješnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uvjetne kazne 1966. godine.

Snimio je veliki broj ploča i mnoštvo hitova. Poznate su pjesme "Unchain My Heart", "Hit the road Jack", ali i mnoge druge. 

Žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedala.

Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak sa sedam različitih žena začeo je 12-ero djece, a nadživjelo ga je 21 unuče i petero praunučadi.

U 73. godini života umro je od bolesti jetre.

Svoj posljednji nastup održao je 30. travnja 2004. godine, u Los Angelesu. Zbog zdravstvenih problema morao je prekinuti turneju predviđenu za nadolazeće ljeto.

Dodjela Grammy nagrada 2005. bila je posvećena njemu, a također je i snimljen film o njegovu životu, jednostavnog naziva "Ray", u kojemu glavnu ulogu ima Jamie Foxx, koji je za tu ulogu dobio i Oscara. 

Video: Hit the road Jack!
Kopirati
Drag cursor here to close