Roger Waters

Prije 80 godina rođen je legendarni suosnivač Pink Floyda

Nakon odlaska frontmena i glavnog skladatelja Syda Barretta 1968., Waters je postao tekstopisac, zatim i glazbeni vođa grupe. Njegov umjetnički potpis najuočljiviji je na albumima Animals, The Wall i The Final Cut.
Kultura / Glazba | 06. 09. 2023. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 80 godina, 6. rujna 1943. u Great Bookham, Engleska, rođen je Roger Waters, gitarist, pjevač, tekstopisac i skladatelj, najpoznatiji po svom djelovanju u kultnom sastavu Pink Floyd.

Njegov otac Eric bio je sin rudara, pobožni kršćanin, isprva aktivist Laburističke stranke, a kasnije član Komunističke partije Velike Britanije. U prvim godinama rata, kao prigovornik savjesti, vozio je sanitetsko vozilo tijekom Bitke za Britaniju; kasnije je promijenio stav prema pacifizmu i pridružio se britanskoj vojsci.

Kao časnik u 8. Royal Fusiliers, Eric Waters je pao u veljači 1944. u Anziju (Italija) boreći se protiv njemačkog Wehrmachta. Prema vlastitoj izjavi, smrt njegova oca i dan danas pogađa Watersa.

U mnogim svojim pjesmama bavio se ratom i svojim djetinjstvom kao siroče bez oca.

Video: Pink Floyd - Money (Official Music Video)

Punim imenom George Roger Waters, ovaj svestrani umjetnik pisao je uglavnom melankolične tekstove koji često spajaju osobna iskustva s oštrom i sarkastičnom društvenom kritikom i karakterizira ih pesimističan pogled na suvremeno društvo.

Watersovi najraniji glazbeni utjecaji uključuju američke blues pjevače, ali i folk glazbenike. Šezdesete su također utjecale na Rogera Watersa kao tekstopisca: "Kad bih morao navesti pedeset pjesama koje bih volio napisati, vrlo malo njih ne bi bilo od Dylana i Lennona".

Prvi instrument Rogera Watersa bila je gitara, na kojoj je sam učio narodne pjesme i kultivirao ih skladbama poput If (Atom Heart Mother) ili Grantchester Meadows (Ummagumma).

Njegov prvi električni bas bio je model Rickenbacker. Watersov glavni instrument postao je bas Fender Precision. Roger Waters je samouk na svom instrumentu.

Kao student arhitekture je 1965. sa svojim studentskim prijateljima Richardom Wrightom i Nickom Masonom osnovao bend "Sigma 6", koji je - nakon što im se pridružio student umjetnosti Syd Barrett kao gitarist i pjevač - postao Pink Floyd.

Video: Pink Floyd - Dark Side Of The Moon

Nakon odlaska frontmena i glavnog skladatelja Barretta 1968., Waters je postao tekstopisac, zatim i glazbeni vođa grupe. Njegov umjetnički potpis najuočljiviji je na albumima Animals, The Wall i The Final Cut. Potonji je jedino djelo grupe koje se sastoji isključivo od Watersovih skladbi.

Koncept, scenski prikaz i film za The Wall također su pod značajnim utjecajem Watersa.

Godine 1983., nakon što je dovršio The Final Cut, prvi solo LP The Pros and Cons of Hitch Hiking i prateću turneju (uključujući s Ericom Claptonom 1984./85.), Waters je želio rasformirati bend, ali to je naišlo na otpor ostali članovi. Zatim je najavio svoj odlazak krajem 1985., pretpostavljajući da dalje ne mogu nastaviti bez kreativne osobe.

Međutim, kada su David Gilmour (koji se bendu pridružio 1968.) i Nick Mason (Wright je bio samo gostujući glazbenik na turneji The Wall) objavili da žele nastaviti s izdavanjem ploča kao Pink Floyd, uslijedio je dugogodišnji pravni spor. Waters je na kraju izgubio i nagodili su se izvan suda 1987.

Video: Pink Floyd with Roger Waters - Another Brick In The Wall Part 2

Tijekom daljnje karijere solo izvođača, Waters je izdao brojne albume, koji su uglavnom bili vrlo dobro prihvaćeni od strane kritike i obožavatelja (osobito Amused to Death), ali se nisu približili komercijalnom uspjehu Pink Floyda.

Waters je ove godine bio pod istragom njemačke policije, a razlog je što je tijekom svog nedavnog nastupa u Berlinu nosio kostim koji podsjeća na nacističku uniformu.

Koncert o kojem je riječ održan je 17. svibnja u Mercedes-Benz Areni. Waters, koji je postao meta kritika zbog svog otvorenog protivljenja Izraelu, nosio je uniformu tijekom izvedbe “In the Flesh”. Njegova odjeća sadržavala je dugu kožnu jaknu, rukavice i crvenu traku na ruci na kojoj su bila naslikana dva prekrižena čekića što je dalo njemačkoj policiji razloge za sumnju.

Međutim, sam nastup otvorio je izjavom u kojoj je rekao da "bezrezervno osuđuje antisemitizam".

Slavni rocker je zbog svojih političkih stavova također "persona non grata" u Poljskoj, a našao se, prema vlastitoj izjavi, i na ukrajinskoj "Listi za odstrel", jer je podržavao Rusiju.

Video: Roger Waters — Wish You Were Here (Acoustic 2022)

 

Kopirati
Drag cursor here to close