Dusty Hill

Prije 75 godina rođen je jedan od najmarkantnijh likova rocka

Legendarni basist Dusty Hill činio je slavni dugobradi dvojac benda ZZ Top, a druga polovica bio je njegov kolega iz benda Billy Gibbons.
Kultura / Glazba | 19. 05. 2024. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni Dusty Hill, basist i drugi vokal benda ZZ Topa, rođen je na današnji dan prije 75 godina, 19. svibnja 1949. u Dallasu kao Joe Michael Hill.

Činio je slavni dugobradi dvojac benda, a druga polovica bio je njegov kolega iz benda Billy Gibbons.

Kao dijete počeo je svirati sa svojim bratom Rockyjem Hillom. On i njegov stariji brat, također glazbenik, odrasli su u četvrti Lakewood u istočnom Dallasu. Pohađao je srednju školu Woodrow Wilson, gdje je svirao violončelo.

Kao i njegovi budući kolege iz benda, Hill je odrastao slušajući blues glazbu, za koju je rekao da je neuobičajena u bijelim obiteljima; prisjetio se kako je šokirao roditelje svojih prijatelja iz djetinjstva kada je u njihove kuće donio ploče Muddyja Watersa ili Son Housea.

Hill je počeo pjevati za novac sa svojim bratom Rockyjem u dobi od 8 godina. Nakon što je Rocky osnovao bend s bubnjarom, Dusty je počeo svirati bas u dobi od 13 godina. Za razliku od mnogih basista, nije prvo naučio svirati gitaru. 

Video: ZZ Top - Sharp Dressed Man (Official Music Video)

Rekao je: "Na neki način sam na pozornici naučio svirati i što sve ne, a neugodnost je veliki motivator. Ako ne svirate dobro, stojite gore pod upaljenim svjetlima, odmah se to vidi i odmah dobijete svoje."

Nije uživao u školi i imao je loše ocjene: "Dio problema je bio u tome što sam do svoje 13. godine već svirao u lokalnim barovima, tako da mi je škola stajala na putu tome".

Hill, Rocky i budući bubnjar ZZ Topa Frank Beard svirali su u lokalnim bendovima iz Dallasa (Warlocks, Cellar Dwellers i American Blues). Godine 1969. Hill je a Beardom bio član lažne verzije britanskog benda Zombies.

Godine 1968. Hill i bubnjar Frank Beard pridružili su se gitaristu Billyju Gibbonsu u ZZ Topu.

Naime, te godine American Blues seli u Houston. U to vrijeme, Rocky se želio usredotočiti na "straight blues", dok je Dusty želio više rocka. Dusty i Beard pridružili su se gitaristu-pjevaču Billyju Gibbonsu iz houstonskog psihodeličnog benda Moving Sidewalks u ZZ Topu, netom nakon što su objavili svoj prvi singl "Salt Lick", 1969.

Uz Gibbonsa kao glavnog tekstopisca i aranžera, Hill je svirao bas i klavijature i pjevao prvi vokal u nekim pjesmama. 

Video: ZZ Top - Gimme All Your Lovin

Hill je volio jednostavne kompozicije i "veliki", distorzirani zvuk. Kritičari su njegove bas linije opisali kao kritični dio zvuka ZZ Topa, nadopunjavajući za Gibbonsovo gitarističko umijeće.

Na albumu Tres Hombres iz 1973., ZZ Top je razvio svoj heavy blues stil. Boogie rock singl "La Grange" donio je bendu njihov prvi hit.

Godine 1975., Hill je pjevao glavni vokal na "Tush", prvom hitu benda na Top 20 i jednoj od njegovih najpopularnijih pjesama, i nastupio je u duetu s Gibbonsom na "Heard it on the X" na albumu Fandango!.

Godine 1983. ZZ Top izdao je Eliminator,  njihov najprodavaniji album koji je bend učinio "vjerodostojnim pop zvijezdama", prema Financial Timesu.

Godine 2000. Hillu je dijagnosticiran hepatitis C i ZZ Top je otkazao svoju europsku turneju. Umro je 28. srpnja 2021. nakon pogoršanja zdravlja.

U skladu s njegovim željama, naslijedio ga je dugogodišnji gitaristički tehničar benda Elwood Francis. 

Hill je 2004. uvršten u Kuću slavnih rock and rolla kao član ZZ Topa.

Video: ZZ Top - La Grange (Live From Gruene Hall) | Stages
Kopirati
Drag cursor here to close