Ken Hensley

Preminuo tvorac kultne “Lady in Black”

Osim što je svirao gitaru i klavijature, Ken Hensley je napisao i pjevao na jednoj od ključnih pjesama benda, uzbudljivoj folk-rock pjesmi “Lady in Black“.
Kultura / Glazba | 06. 11. 2020. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ken Hensley, tekstopisac, multiinstrumentalist i producent najpoznatiji po radu s rock bendom Uriah Heep preminuo je u 75. godini. Hensley je preminuo “mirno nakon vrlo kratke bolesti”.

Njegov kolega iz benda Uriah Heep Mick Box izjavio je da je duboko šokiran te da je Ken za bend napisao neke nevjerojatne pjesme koje će zauvijek biti u srcima obožavatelja.

Njegov brat Trevor napisao je na Facebooku da je njegova supruga Monica bila uz njega svo vrijeme te da su svi shrvani tragičnim i neočekivanim gubitkom.

Osim što je svirao gitaru i klavijature, Hensley je napisao i pjevao na jednoj od ključnih pjesama benda, uzbudljivoj folk-rock pjesmi “Lady in Black“. 

Video: Uriah Heep - Lady In Black 1971 (1977) (HQ)

Napisao je i “Easy Livin'”, koji je 1972. godine bio glavni hit u Europi, a napisao je i bezbroj drugih poznazih pjesama benda, kao što su “Stealin'”, “Look at Yourself” i “Free Me”.

Hensley se 1969. godine pridružio Spiceu, koji su se ubrzo preimenovali u Uriah Heep. S bendom je proveo desetljeće, snimivši s njima 13 albuma prije nego što je bend napustio 1980.

Njihov najuspješniji hit bio je “Return to Fantasy”, koji se 1975. popeo na 7. mjesto britanske ljestvice albuma; četiri njihova albuma iz ovog razdoblja također su se našla u Top 30 SAD-a, piše Muzika.hr. 

Video: Uriah Heep - Gypsy (Official from "Live at Koko, London 2014")

Nakon napuštanja benda, Hensley je surađivao s brojnim glazbenicima i grupama, među kojima su The Gods, Head Machine, Toe Fat, Weed i brojni drugi, a ostvario je i uspješnu solo karijeru. 

Godine 2007. objavio je ambicioznu autobiografsku operu “Blood on the Highway” u kojoj su sudjelovali Alicante Symphony Orchestra, Glenn Hughes (Deep Purple, Black Sabbath) i brojna druga imena.

Nedavno je završio novi album, My Book of Answers” koji bi trebao izaći u veljači. 

Video: Uriah Heep - Sympathy 1977 (TopPop)
Kopirati
Drag cursor here to close