Ruža Efendić

Poslušajte pjesmu "Hiljadarka" iz istoimenog filma

Kultura / Glazba | 28. 09. 2015. u 07:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Hiljadarka'' redatelja Nenada Djurića koji je premijerno predstavljen publici na ovogodišnjem SFF-u priča priču o rudaru Atifu Kutroviću, poštenom, uzornom i vrijednom rudaru koji traži svoje mjesto pod suncem.

Kakav je bio život u tom komunističkom periodu, otkrivaju odlična glumačka postava koju čine Nikola Kojo, Armin Omerović, Aida Bukva, Branislav Trifunović i mnogi drugi. Film je snimljen na širem lokalitetu općine Banovići, a radi se o izrazito ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Merak u film unosi poznata estradna umjetnica koja je svojim glasom uljepšala težak život rudara, Ruža Efendić, u javnosti poznata kao balkanska Ruža. Ruža u filmu ''Hiljadarka'' ima svoju sudbinsku ulogu - žena koja donosi odušak, merak i zaborav svih briga uz pjesmu. Uz nju, njen glas i karizmu svi problemi nestaju u malom rudarskom gradu.

''Velika mi je čast što sam dio ovako divne ekipe i ovakvog fantastičnog projekta. Ponosna sam i sretna što svojom pjesmom i pojavom u filmu mogu prikazati jednu životnu priču čovjeka koji je radom postigao ono što imperativ života - poštenje i iskrenost. Unijela sam svoju dušu u pjesmu i nadam se da će to publika uspjeti da vidi na filmskom platnu'', dodala je Ruža.

Glazbu, tekst i aranžman ''Hiljadarke'' napisao je skladatelj Vlado Podany, koji je po prvi put zaplovio u ovakav glazbeni žanr i sjajno uradio posao.

''Ja nisam netko tko zna napraviti pjesmu, naročito ovakvu, ali dogodi se, zahvaljujući prvenstveno skladanjem glazbe za film "Hiljadarka" i suradnjom sa sjajnom pjevačicom Ružom Efendić. Zapravo sam napravio kreativni preokret u sebi, uradio sjajan posao koji je rezultirao skladbom "Hiljadarka". I opet zahvaljujući filmu, njegovom radnjom i emocijom koju nosi, hrabro ali sigurno napišem i tekst skladbe koji ima svoju ljubavnu, nostalgičnu ali i duhovitu notu. I evo, pjesma "Hiljadarka" je tu. Dopast će se svima, u to sam siguran'', kazao je Vlado Podany.

Kopirati
Drag cursor here to close