Dinko & Albatross

"Posavina pjeva" - glazbeni projekt kakvog odavno nije bilo

"Suradnja s grupom Albatross potaknuta je skladnim odnosom inače različitih stilova u sviranju gitare između Ljubiše i mene. Raduje me da je Croatia Records prepoznala vrijednost našeg rada i potrebu da se ovi snimci otrgnu od zaborava".
Kultura / Glazba | 17. 09. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maxi Single (album) "Posavina pjeva", u izvedbi grupe Dinko & Albatross, glazbeni je projekt koji je nastao još davne, 1983. godine, suradnjom Dinka Delića iz Gradačca (vokal, gitara) i grupe Albatross iz Bosanskog Šamca koju su činili – Ljubiša Tovirac (gitara), Nenad Šapić (bass gitara) i Branislav Tovirac (bubnjevi).

Ovaj zanimljivi album u izdanju Croatia Recordsa sadrži pjesme "Posavina pjeva", "Između Tuzle i Mostara", "Maya" i "LK 3821-92".

"Posavina pjeva" snimljena je 1993. godine u Tuzli u "DODO" studiju Dinka Delića. On je producirao, odsvirao i otpjevao sve dionice.

Pjesme "Između Tuzle i Mostara", "Maya" i "LK 3821-92" snimljene su sa grupom "Albatross" 1983. godine u Bošnjacima kod Županje u studiju "Rockoko" Želimira Babogredca koji je i producirao taj muzički materijal.

Zanimljivo, iste godine ove snimke bile su prihvaćene na kolegiju u Muzičkoj produkciji RTS, gdje su u ocjenjivačkom sudu bili Davorin Popović i Kemal Monteno, kao materijal za ploču. Nažalost, zbog privatnih problema autora, projekt tada nije realiziran.

Video: Posavina Pjeva

Stil sviranje gitare Ljubiše i Dinka razlikovao se i vrlo harmonično dopunjavao pa su oni sačinjavali vrlo interesantan tandem gitara. Tako isto, Branislav i Nenad izgradili su moćnu bazu ritam sekcije i čvrstu konstrukciju zvuka.

Njihove najbolje glazbene osobine znao je istaći u vrlo prepoznatljivoj produkciji Želimir Babogredac, već tada poznati muzičar i producent.

Omot CD-a uradili su Šemso Karić iz Tuzle i Bojan Bahić akademski slikar iz Sarajeva na osnovu amaterskih snimaka Redžepa Kadrića iz Gradačca i Azre Aganović Bektašagić iz Tuzle.

Foto: Croatia Records / Omot albuma "Posavina pjeva"

Na tim snimkama prikazani su mladalački glazbeni dani grupe "Albatross" i Dinka Delića, rijeka Sava i posavska žitna polja koja je snimio oskarovac Jan Beran iz Sarajeva.

Konačni remastring uradio je Tihomir Mišić u studiju "Octopus Music" Modriča. Izvršni producent projekta je Dragutin Matošević iz Tuzle. Glazbena urednica je Klaudija Čular.

"Suradnja s grupom Albatross potaknuta je skladnim odnosom inače različitih stilova u sviranju gitare između Ljubiše i mene, a naročito čvrstom ritam sekcijom basista Nenada i bubnjara Brane. Raduje me da je Croatia Records prepoznala vrijednost našeg rada i potrebu da se ovi snimci otrgnu od zaborava", kazao je Dinko Delić (Croatia Records Press Release).

Ovaj Maxi Single (album) objavljen je u digitalnom obliku i dostupan je za slušanje / kupnju putem najvažnijih digitalnih servisa, kao i putem web stranice Croatia Recordsa.

Dinko Delić, inače je profesor književnosti, pjesnik, književni urednik, recenzent i multimedijalni umjetnik koji godinama publiku fascinira svojim poetsko-glazbenim projektima.

Video: Između Tuzle I Mostara
Kopirati
Drag cursor here to close