Robert Plant

Pjevač koji je uspio više nego drugi izvođači stvoriti lik "boga rocka"

Plant je uživao veliki glazbeni uspjeh s Led Zeppelinom tijekom 1970-ih i razvio je snažnu sliku karizmatičnog rock and roll pjevača. Sa svojom dugom plavom kovrčavom kosom i nastupima s golim grudima, Plant je uspio stvoriti lik "boga rocka".
Kultura / Glazba | 20. 08. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robert Plant, engleski rock pjevač i skladatelj, najpoznatiji po svom djelovanju u rock sastavu Led Zeppelin, ali i po svojoj uspješnoj solo karijeri, rođen je prije 75 godina u West Bromwichu.

Robert Anthony Plant rodio se 20. kolovoza 1948. godine od roditelja Roberta C. i Annie C. (Cain) Plant, a odrastao je u mjestu Halesowen.

Školu je napustio kao tinejdžer kada postaje veliki obožavatelj bluesa i rocka, slušajući uglavnom Elvisa Presleya, Willia Dixona, Roberta Johnsona i najranije skladbe objavljene u tom žanru.

Plant se također bavio raznim djelatnostima dok je pokušavao razviti svoju glazbenu karijeru, među kojima je bila i izgradnja cesta.

Nakon dva tjedna pohađanja, napustio je koledž GCE (General Certificate of Education), za dobivanje srednje razine kako bi postao dio Midlands blues scene.

"Od kuće sam otišao sa 16 godina i svoje glazbeno iskustvo stjecao sam od sastava do sastava, unapređujući znanje u bluesu i drugim žanrovima, koje je dobilo na težini i bilo je vrijedno slušanja".

Video: Led Zeppelin - All My Love (Music Video)

Plantov rani blues uključuje glazbenike poput Roberta Johnsona, Bukka Whitea, Skipa Jamesa, Jerrya Millera i Sleepya Johna Estesa.

Za diskografsku kuću CBS Records objavljuje tri singla koja su prošla nezamijećeno, dok u isto vrijeme nastupa s raznim blues sastavima uključujući i 'The Crawling King Snakes', preko kojeg se upoznao s bubnjarom Johnom Bonhamom.

Obojica su svirala u sastavu 'Band of Joy', spajajući blues s novim psihodeličnim stilovima. Iako u svojoj ranoj glazbenoj karijeri nije imao komercijalnog uspjeha, brzo se pročuo kao "mladić s moćnim glasom".

Gitarist Jimmy Page tražio je1968. pjevača za svoj novi sastav, a nakon što ga je odbio Terry Reid, kome se obratio u noćnom klubu, upoznaje Planta koji je tamo pjevao sa svojim sastavom.

Plant i Page odmah su shvatili da dijele istu glazbenu strast i vrlo brzo su započeli svoju uspješnu suradnju iako Plant nije bio potpisan kao tekstopisac na njihovom prvom albumu, navodno radi ugovora s izdavačkom kućom CBS.

Video: Led Zeppelin - Whole Lotta Love (Official Music Video)

Plant je u sastav sa sobom doveo bubnjara Johna Bonhama i pridružio im se multiistrumentalist John Paul Jones, koji je prethodno radio s Jimmyem Pageom kao studijski glazbenik.

Prvo su se zvali 'New Yardbirds', ali vrlo brzo mijenjaju ime i 1968. godine nastaje Led Zeppelin. Njihov prvi album Led Zeppelin, dospio je na vrh top ljestvica i smatra se katalizatorom heavy metal žanra.

Plant je komentirao da nije pošteno da ljudi misle da je sastav Led Zeppelin heavy metal skupina, pošto je skoro trećina njihove glazbe bila akustična.

Plantov glas i tehnika pjevanja bili su vrlo neobični u usporedbi s ostalim vokalima iz tog vremena kao što su John Lennon, Mick Jagger i ostali, a ove osobine su mu pomogle da definira jedinstveni zvuk Led Zeppelina i stil pjevanja u grupama s hard rock i heavy metal predznakom.

Robert Plant i njegova supruga Maureen (1968. – 1983.), 1975. godine doživjeli su tešku prometnu nesreću, koja se dogodila u Grčkoj. Plantova je supruga zadobila teške tjelesne povrede i hitno je vraćena u London gdje joj je život spašen transfuzijom krvi.

Ovo je značajno utjecalo na produkciju sedmog albuma Presence. Dok se Plant oporavljao od ozljede noge, u nemogućnosti da krenu na turneju, sastav se vratio u studio i snima materijal za album, koji je kasnio s objavljivanjem sedam mjeseci.

Video: Led Zeppelin - Immigrant Song (Live 1972) (Official Video)

U srpnju 1977. umire njegov najstariji sin od infekcije želuca dok je Plant bio angažiran s Led Zeppelinom na koncertnoj turneji po Sjedinjenim Državama. Ostatak turneje trenutno je otkazan.

Plant je mjesecima bio povučen u svojoj kući u Midlandsu i njegova daljnja glazbena karijera bila je upitna. Sinovljeva smrt kasnije ga je inspirirala da napiše skladbu "All My Love", koju je posvetio preminulom sinu, a nalazi se na albumu In Through the Out Door, iz 1979. godine.

Ovi događaji su imali veliki utjecaj na Planta i predstavljaju prekretnicu u Led Zeppelinovoj glazbi. Album In Through the Out Door sniman je u Polar Studiju pop sastava ABBA u produkciji Johna Paula Jonesa i ima više progresivni zvuk i manje hard rock skladbi po čemu je sastav bio poznat.

U kolovozu 1979. godine, Led Zeppelin otvara festival u Knebworthu, gdje ih je posjetilo preko 120.000 obožavatelja i koji su bili svjedoci povratka Led Zeppelina. Ipak, Plant nije bio suglasan da krene na cijelu turneju, čak je i razmišljao da napusti sastav, međutim Peter Grant ga uspijeva nagovoriti da ostane.

Europsku turneju završavaju 7. srpnja koncertom u Berlinu. Plantov raspoloženje je poraslo tijekom turneje, pa su planovi bili da se u jesen krene na veliku američku turneju i prikupi materijal za snimanje uživo albuma.

Video: Kashmir - Led Zeppelin

Plant je uživao veliki glazbeni uspjeh s Led Zeppelinom tijekom 1970-ih i razvio je snažnu sliku karizmatičnog rock and roll pjevača kao što je Roger Daltrey iz sastava The Who i Jim Morrison iz Doorsa.

Sa svojom dugom plavom kovrčavom kosom i nastupima s golim grudima, Plant je uspio možda više nego bilo koji drugi izvođač stvoriti lik "boga rocka".

Plant je bio posebno aktivan na koncertima, često plešući, skakajući, pucketajući prstima, pljeskajući, radeći nagle pokrete ili zanoseći glavu unazad ili stavljajući ruke na kukova kako bi naglasio stih.

Kako su 1970-te napredovale, Plant je, zajedno s ostalim članovima Led Zeppelina, počeo nosi izrazito kričavu i šarenu odjeću i nakit.

Nakon raspuštanja Led Zeppelina 1980. godine (zbog iznenadne smrti bubnjara Johna Bonhama), Plant je nastavio uspješnu solo karijeru sa svojim prvim albumom Pictures at Eleven iz 1982. godine i nastavio 1983. godine s albumom The Principle of Moments.

Video: Robert Plant - Big Log (Official Video) 

Popularne skladbe iz ovog razdoblja su "Big Log" (koja je dospjela među top 20 hitova 1983.), "In the mood" (1984.), "Little by Little" (1985.), "Tall Cool One" (1988.) i "I believe" (1993.), još jedna skladba posvećena njegovom preminulom sinu.

Godine 2003. časopis Rolling Stone rangira Planta na #15 svoga popisa 100 najboljih pjevača za sva vremena.

Britanska Kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je 2008. godine orden 'Commander of the Order of the British Empire', za njegove glazbene doprinose.

Početkom 2009. godine dobio je glazbeno priznanje od digitalne radio postaje 'Planet Rock', gdje je izabran za najboljeg rock pjevača svih vremena.

Video: Stairway to Heaven Live
Kopirati
Drag cursor here to close