Glazba kao lijek

Osmogodišnja djevojčica unatoč oštećenju sluha živi glazbu

"S obzirom na to da slabo čuje, govor se kasnije razvijao, ali takt uhvati jako brzo. Ona je najzadovoljnija, najsretnija kad čuje glazbu, kad nešto svira", priča njena majka Alma Šiljak.
Kultura / Glazba | 27. 12. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je glazba stvarno lijek, najbolje potvrđuje primjer osmogodišnje Farah iz Travnika, koja, iako ima značajno oštećenje sluha, uspješno pohađa pripremnu nastavu u Osnovnoj glazbenoj školi. Iako prva i jedina u povijesti škole s ovakvim oštećenjem, pjeva i svira, baš kao i njeni vršnjaci. I već zna da će glazba biti njen život.

Nakon što završi s nastavom u trećem razredu Osnovne škole, u kojoj je primjetno da se zbog sluha razlikuje od svojih vršnjaka, Farah s radošću kreće ka glazbenoj školi, gdje je potpuno drugo dijete. I svaki put stigne prije ostale djece kako bi što više vježbala i uživala u onome što najviše voli. Njen osjećaj za glazbu roditelji su prepoznali od rođenja, prenosi Federalna.ba.

"S obzirom na to da slabo čuje, govor se kasnije razvijao, ali takt uhvati jako brzo. Ona je najzadovoljnija, najsretnija kad čuje glazbu, kad nešto svira", priča njena majka Alma Šiljak.

Zbog toga su, iako je školska godina već bila poodmakla, roditelji zatražili upis u glazbenu školu, vjerujući da će joj glazba biti istinska terapija. Njihovu odluku podržala je i uprava škole, i nisu se pokajali.

"Htjela sam pomoći da ova djevojčica krene u glazbenu školu, jer sam vidjela da ima volje da pjeva, da se veseli, a to je naš cilj", kazala je Zerina Zupurević, direktorica JU Osnovne muzičke škole Travnik.

"Ovo mi je 40. godina rada u Muzičkoj školi i prvi put sam doživio da ovakvo dijete dođe, s oštećenim sluhom, ali jedna djevojčica koja ne odstupa ništa od djece koja čuju sto posto", ističe profesor Sejo Smajiš.

A Farah nakon pjesme veselo sjeda za klavir i svira ono što osjeća, uživajući u tonovima, koji joj mame osmjeh na lice, i vode je u neki samo njen svijet.

"Ne svira još klavir, ali pokazuje neke znake, neku glazbu, pritisne tonove, to doživljava, kao da pravi kompoziciju. Pokazuje jedan veliki talent", dodaje Smajiš.

A onda stižu i ostali učenici s kojima Farah nastavlja pjevati, uživajući jednako kao i oni u svijetu muzike, koji osjeća u potpunosti.

"S obzirom na to da glazbu toliko voli, vjerojatno se ona 200% uključi da čuje što se dešava i što se radi", kaže Farahina majka.

I uspijeva, a dok čeka novu pjesmu, Farah već jasno zna da će glazba biti njen život. Sigurna je da je ni prepreka s manjkom sluha neće u tome spriječiti. Što je najjednostavniji razlog zbog kojeg je došla u glazbenu školu.

Kopirati
Drag cursor here to close