Online koncert

Osmo izdanje Vareš Classic Festivala "U egzilu"

Sve koncerte VaClaF-a u egzilu moći ćete pratiti direktno i na www.vaclaf.com uz iznos ulaznice po vlastitom izboru.
Kultura / Glazba | 24. 09. 2020. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmo izdanje Vareš Classic Festivala "U egzilu", ne odustajući od svoje misije ni u najtežim trenucima, gotovo nemogućim uvjetima i okolnostima, i ove nepredvidive 2020. godine predstavlja vrhunsku umjetnost i umjetnike, iz BiH i inozemstva, angažiranu, životno važnu i - koliko god je u njihovim mogućnostima - dostupnu svima.

Egzil iz koncertnih dvorana u "sigurnost" naših domova, ili egzil iz naših domova u potrazi za boljim sutra, tema je toliko aktualna da je apsolutno neizbježna. Suočeni smo s iznimnim vremenima, u kojima osjećamo da nam je dužnost nastaviti kreirati, boriti se, disati, živjeti za umjetnost.

Stoga, uz nekoliko koncerata u Varešu, za najbolju i najdražu publiku, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, udružili su međunarodne snage i većinu ovogodišnjeg festivala donijeli online. Tako će BH umjetnice i umjetnici: SA Sinfonietta i Puhački kvintet Sarajevske filharmonije svečano otvoriti festival pred vareškom publikom Miholjskim koncertom u nedjelju 27.09, te obilježiti 250. rođendan Ludwiga van Beethovena, predstaviviši ga uz djela suvremenog bh kompozitora Ališera Sijarića te francuskog velikana Jaquesa Iberta.

U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu te Istarskim narodnim kazalištem u Puli po prvi put na VaClaF dolazi i opera - Caccia Lontana Antonia Smareglie, putem streaminga, uživo iz INK Pula.

Književni dio festivala ispuniti će svojim sjajnim djelima Tanja Stupar Trifunović, a mlade nade bosanskohercegovačke muzičke scene predstavit će uživo u Varešu violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić.

Okosnica ovogodišnjeg festivala tri su posebna koncerta:  u suradnji s Exil.Arte Zentrum Beč, Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo i Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, WISE: Wien International Soloists Ensemble i prijatelji - Nataša Veljković, Josipa Bainac, Stipe Bilić, Marta Potulska, Ulrike Anton, Edua Zadory, Liliana Kehayova, Gerold Gruber, Ivana Nikolić, David Hausknecht i Andrea Nikolić - će koncertima "Song in Exile", "Paradiso in Exile" & "Women in Exile" uživo iz Beča predstaviti:

austrijske suvremene kompozitorice i kompozitore te kompozitorice i kompozitore koji su morali u egzil iz Austrije za vrijeme drugog svjetskog rata kao što su Meinhard Rüdenauer, Julius Bürger, Hans Gál, Wilhelm Grosz; pjesme neizbježnog L. van Beethovena; sefardske pjesme iz Bosne i Hercegovine Emila Cossetta i naposljetku završni koncert posvećen isključivo ženama: Gabriele Proy, Thea Musgrave, Vally Weigl, Johanna Doderer i Lera Auerbach.

Sve koncerte VaClaF-a u egzilu moći ćete pratiti direktno i na www.vaclaf.com uz iznos ulaznice po vlastitom izboru, direktno uplativ na račun Vareš Classic Festivala ili PayPal.me .

Kopirati
Drag cursor here to close