Dino Merlin

Odrastao je u siromaštvu i postao jedan od najpopularnijih u regiji

Album "Hotel Nacional" iz 2014. godine dospio je među top 10 najprodavanijih world albuma svijeta na Billboard World Albums listi, a istoimena svjetska turneja okupila je preko 900.000 posjetitelja na četiri kontinenta.
Kultura / Glazba | 12. 09. 2022. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dino Merlin (pravim imenom Edin Dervišhalidović) rođen je prije 60 godina, 12. rujna 1962. u Sarajevu u siromašnoj obitelji, a kada je bio mali, otac ih je napustio, pa je ostao sam sa majkom. Kako su bili siromašni, veoma rano je morao da počne da radi i to u tvornici, a glazba mu je oduvek bila velika ljubav, naročito gitara.

Ozbiljnije se glazbom počeo baviti kao idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pjevač pop-rock grupe "Merlin", koju osniva 1983. godine. Dino je pisao muziku i tekstove, a članovi su bili i Amir Bjelanović – Tula (gitara), Enver Milišić – Mili (bas gitara), Mensur Lutkica (klavijature) i Džafer Saračević – Džaf (bubnjevi).

Prvi album grupe "Kokuzna vremena" (1985.) je uz naslovnu pjesmu promovirao i hit "Ljubav nije paradajz".

Sljedeće godine bend je objavio album "Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe". Ta 1986. godina bila je veoma uspešna za bend, a pesme "Lažu me" i "Nek padaju ćuskije" postale su veliki hitovi.

Uslijedili su albumi "Merlin" (1987.), „"Nešto lijepo treba da se desi" (1989.) i "Peta strana svijeta" (1990). To je ujedno njihov poslednji album.

Video: Merlin - Nešto lijepo treba da se desi (Official Audio) [1989]

Solo karijeru započinje 1991. godine pod umjetničkim imenom Dino Merlin.

Od prvog samostalnog albuma "Moja bogda sna" kojeg je snimio 1993. godine do albuma "Hotel Nacional" iz 2014. nastajali su brojni hitovi koji su Dinu Merlina učinili jednim od najpoznatijih muzičara s ovih prostora.

Ukupni opus autorskih pjesama broji preko 200, a mnoge od njegovih pjesama smatraju se evergreenim-a i među najpoznatijim i najslušanijim su u regiji.

Iza Dine Merlina stoje višemilijunski tiraži, jedanaest studijskih albuma i jednak broj europskih i svjetskih turneja, navodi se na službenoj web stranici popularnog pjevača.

Video: Dino Merlin - Moj je život Švicarska (Official Audio) [2000]

Album "Hotel Nacional" iz 2014. godine dospio je među top 10 najprodavanijih world albuma svijeta na Billboard World Albums listi, a istoimena svjetska turneja okupila je preko 900.000 posjetitelja na četiri kontinenta.

U Merlinovoj biografiji nalaze se i tri dosadašnja učešća na izborima za Pjesmu Eurovizije; prvo ikad učešće Bosne i Hercegovine 1993. u Millstreetu (Irska) kada je bio autor glazbe i koautor teksta za pjesmu "Sva bol svijeta"; 1999. u Jeruzalemu (Izrael), kada je sa autorskom pjesmom "Putnici" u duetu sa Beatrice Poulot osvojio sedmo mjesto, i 2011. u Düsseldorfu (Njemačka) s autorskom pjesmom "Love In Rewind" osvaja visoko šesto mjesto, koje je do sada drugi najbolji plasman BiH na Eurosongu.

Tijekom karijere surađuje s priznatim umjetnicima s međunarodne scene od kojih se izdvajaju Cat Stevens (V. Britanija), Mustafa Sandal i Hüsnü Şenlendirici (Turska), Lutvi Bošnjak (Tunis), Edo Zanki (Njemačka), Arjinder (V. Britanija), Gani Tamir (Izrael) i producenti Yoad Nevo (Pet Shop Boys, Bryan Adams, Sia), Richard Niles (Paul McCartney, Tina Turner, Grace Jones), i mnogi drugi.

Video: Dino Merlin - Nedostaješ (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close