Sirotinjsko carstvo

Novi album Brejkersa: Obavezno poslušati!

Kultura / Glazba | 11. 12. 2015. u 11:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je enigma kako su članovi benda Partibrejkers uopće živi, s obzirom na način konzumiranja života u protekla tri desetljeća, mora se priznati kako taj dugovječni beogradski punk-rock bend i danas s istinskim žarom živi rock and roll, piše Mario Iličić u novom broju Slobodne Bosne.

Od 1982. godine, kada je i osnovan taj kultni beogradski sastav, Partibrejkersi su zaključno sa Sirotinjskim carstvom objavili ukupno trinaest albuma, od kojih je njih osam nosi oznaku “studijski”.

Od njihovog posljednjeg live albuma 'Krš i lom' prošlo je šest godina, osam godina od posljednjeg studijskog albuma 'Slobodna ili ništa', a od najave izlaska novog albuma do promocije cijela godina.

Zoran Kostić Cane, frontman Partibrejkersa tada je, najavljujući album 'Sirotinjsko carstvo', izjavio: ''U ovim godinama i poslije toliko vremena koje smo proveli truckajući se po balkanskoj guduri dobro je što još imamo što reći, a upravo smo sve rekli na ovom albumu''.

Službeno najavljujući izlazak novog albuma Brejkersi su promovirali i videouradak u crno-bijeloj tehnici za naslovnu skladbu, čija je glavna nit vodilja stih koji glasi: ''Ko izdrži, taj će da blista...'', osvrćući se tako na neumoljivi, samoubilački način života u općem globalizacijskom svijetu.

Album 'Sirotinjsko carstvo' čini jedanaest pjesama, a započinje energičnom i žestokom rock pjesmom 'Ne mogu da kapiram'. Na istom tragu je i pjesma 'Sitna lova', prvi singl s novog albuma, za koju je također još prošle godine snimljen video - uradak, a koja započinje stihovima: ''Prodaješ se za sitnu lovu, ti bi da se dopadneš svakome kulovu/Koji ne zna šta ti radiš, dok se tvojim znojem sladi...''

Snimanje spota na beogradskim ulicama trajalo je samo dva dana, a režiju potpisuje Vladimir Tagić. Zanimljivo je kako se u spotu Sitna lova pojavljuje skupina skejtera iz Bora, kao i beogradski “klinci iz podzemlja”.

Bend je u bogatoj karijeri svirao i kao predgrupa Motorheadu, ali se i danas najviše “hvale” nastupom s velikim Chuckom Berryjem u zagrebačkom Domu sportova prije deset godina.

Izvrsno, čvrsto, a elegantno zvuči i pjesma 'Ljubav ne zaboravlja', čiji se stihovi: “Dok te pamte ti si živ...”, bave suštinom ljudskog postojanja. A i ostatak Sirotinjskog carstva zvuči jako dobro. I dok Cane pjeva stih: ''Traži čoveka među ljudima”, u isto vrijeme veliki gitarista Nebojša Antonijević Anton neumoljivo plete mrežu po žicama Fender Telecastera, a sve vrijeme ga “podupiru” basist Zlatko Veljović Laki, ritam gitarist Robert Telčer i bubnjar Darko Kurjak.

I ovoga puta Partibrejkersi imaju album koji nosi snažne poruke, među kojima je, a i za Caneta najvažnija: ''Nađi nekog ko te voli i spasi svoj goli život...''

Na promociji albuma, 17. studenog, Partibrejkersi su publici odsvirali četiri pjesme s novog albuma, kojeg je producirao Boris Mladenović, poznatiji kao gitarist beogradskog rock sastava Jarboli, ali i supergrupe Škrtice, koju baš kao i Partibrejkerse također predvodi Zoran Kostić Cane.

S novog albuma tako|er vrijedi izdvojiti i kompozicije 'Krš i lom' i 'Šta radiš?', energičnu pjesmu 'Da li put znaš?', dok osmi studijski album kultnog beogradskog rock sastava završava nešto sporijom i mračnijom kompozicijom 'Paranoje'. Na koncu, i nakon više od tri desetljeća kontinuiranog, neumornog muziciranja benda kroz koji su prošli svi važniji beogradski rockeri, i za novi album Partibrejkersa stoji ista preporuka: Obavezno poslušati!

Kopirati
Drag cursor here to close