Novosti

Neša Galija postaje rokonačelnik 49. Gitarijade

Kultura / Glazba | 24. 07. 2015. u 18:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Organizacijskog odbora 49. 'Gitarijade', Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, novi je Rokonačelnik ovogodišnje 'Gitarijade', koja će u Zaječaru biti održana od 29. srpnja do 1. kolovoza. Njemu će u srijedu 29. srpnja, na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana, na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, biti uručen ključ grada Zaječara.

Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, srbijanski je pjevač, glazbenik i kompozitor. Rođen je 6. veljače 1954. godine u Nišu. Najpoznatiji je kao frontmen rock grupe 'Galija', koju je, sa bratom Predragom Milosavljevićem osnovao 1976. godine.

1978. 'Galija' osvaja prvo mjesto na 'Gitarijadi' u Zaječaru čime karijera ove niške grupe kreće uzlaznom putanjom. Na ovogodišnjem izdanju najdugovječnije rock manifestacije, Nenad Milosavljević će biti imenovan za Rokonačelnika 49. 'Gitarijade', a bit će mu uručeni i ključevi grada Zaječara.

Godine 1974. nastupio je na Omladinskom festivalu u Subotici. Također je svirao na Beogradskom proljeću i počeo je pisati glazbu za kazališne predstave. Počeo je svirati u grupi 'Dva Lustera', a 11. travnja 1977. godine je imao koncert u Narodnom pozorištu u Nišu. Nedugo zatim, promijenili su ime grupe u 'Galija'. Dvije godine potom objavili su svoj prvi album 'Prva plovidba', sa bratom Nenada Milosavljevića, Predragom, kao novim članom grupe. Ukupno su objavili trinaest studijskih albuma i postali jedna od poznatijih grupa na rock sceni nekadašnje Jugoslavije.

Krajem 2008. godine, Neša Galija je sa svojim suradnicima aranžirao i komponirao tradicionalne pjesme sa Kosova za Milicu Milisavljević Dugalić. Isti album, 'Nečujna zvona', je na festivalu Sunčane skale proglašen za najbolji album etno glazbe na Balkanu. Neša Galija je ožujka 2013. sa pjesmom 'Ruža od baruta' sudjelovao na natjecanju 'Beosong 2013.', na kome je u polufinalu bio osmi.

Na manifestaciji Balkan Music Awards u Beogradu, 22. siječnja 2015. godine, odlukom balkanskih medija, dodijeljena mu je Balkanska glazbena nagrada. 'Galija' će na Rock Stage-u 49. 'Gitarijade' nastupiti 1. kolovoza, posljednjeg dana festivala, a koncert počinje u 21 sat. Prije njega ovo laskavo priznanje ponijeli su: Bora Đorđević, Goran Šepa Gale i Bruno Langer.

Kopirati
Drag cursor here to close