Jimi Hendrix

Najveći svih vremena

Bio je osnivač i frontmen rok benda Jimi Hendrix Experience, a svjetsku slavu je stekao 1967. godine nastupom na Monterey Pop Festivalu.
Kultura / Glazba | 27. 11. 2023. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena Jimi Hendrix, američki rok pjevač afričkog porijekla, rođen je na današnji dan, 27. studenog 1942. godine u Seattleu.

James Marshall Hendrix "Jimi" Hendrix, čije je pravo ime bilo Johnny Allen Hendrix, bio je glazbenik, pjevač, tekstopisac, gitarist, inovator i kulturna ikona.

Video: The Jimi Hendrix Experience - Voodoo Child (Slight Return) (Live In Maui, 1970)

Smatra se jednim od najutjecajnijih i najnadarenijih gitarista u povijesti rock glazbe.

Bio je osnivač i frontmen rok benda Jimi Hendrix Experience, a svjetsku slavu je stekao 1967. godine nastupom na Monterey Pop Festivalu.

Taj nastup zabilježen je u dokumentarnom filmu D.A. Pennebakera i Chrisa Hegedusa ''Jimi Plays Monterey''.

Na čuvenom Woodstocku 1969. godine Hendrix je bio glavna atrakcija.

Umro je iznenada 18. rujna 1970. u Londonu, u 27. godini. Pretpostavke o uzroku njegove smrti poprimile su mitske dimenzije.

Zna se da je noć proveo s Monicom Dannemann, svojom tadašnjom djevojkom, te da je prije spavanja uzeo mješavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje.

Video: Jimi Hendrix Facts you didn

I danas se nagađa da je za Hendrixovu smrt kriv njegov menadžer, koji je na taj način, navodno, htio da uzme novac od Jimmijevog životnog osiguranja.

Hendrix je 2005. godine primljen u američku Rock'n'roll kuću slavnih i britansku Glazbenu kuću slavnih.

U Hollywoodu je 1994. godine postavljena Hendrixova zvijezda.

Na rang-listi "100 najvećih gitarista svih vremena", koju je objavio časopis Rolling Stone, Hendrix se našao na prvom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close