Operom do veličanstvene priče o Abdulvehabu Ilhamiji

Nacionalna opera koja će vas odvesti na putovanje: Upoznajte 'Ilhamiju' - novi glazbeni spektakl

Benjamin Ribić otkriva tajne svoje najnovije kreacije
Kultura / Glazba | 08. 05. 2023. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skladatelj i violinist, konceptualni umjetnik, a prema kritikama jedan od najperspektivnijih bh. umjetnika mlađe generacije Benjamin Ribić, najavio je početak rada na nacionalnoj operi ''Ilhamija'', posvećenoj bošnjačkom teologu i alhamijado pjesniku, Abdulvehabu Ilhamiji Žepčaku.

Kako navodi Ribić, ideja za operu nastala je još prije godinu dana, a nakon toga su počela studiozna proučavanja života i djela Abdulvehaba Ilhamija Žepčaka, prikupljanje povijesne faktografije i dostupne literature.

Ribić potpisuje i libretto, a forma opere se ogleda po principu monoopere jednog čina, sa jednim akterom na sceni koji će predstavljati samog Ilhamiju, a ulogu će tumačiti bosanskohercegovački tenor sa novosadskom adresom, Ermin Aščerić.

Realizacija je planirana na proljeće 2025. godine.

O Abdulvehabu Ilhamiji Žepčaku

Šejh Ilhamija Žepčak (poznat i kao Šejh es-Sejjid Abdulvehhab Ilhami-baba el Bosnevi) (Žepče, 1773. – Travnik, 1821.), bio je bosanskohercegovački teolog i alhamijado pjesnik, šejh nakšibendijskog tarikata.

Rođen je u Žepču. Ilhamijin učitelj bio je sin pjesnika Abdulaha Karahodže Ahmeda (rođ. 1730-ih).

U Žepču se školovao u medresi džamije Ferhadije, glavne džamije u rodnom gradu. U fojničkoj tekiji učio mistiku (sufizam). Ušao je u nakšibendijski derviški red i hodočastio u Mekku te stekao naslov ''hadži''. Zadnjih godina života je bio imam i hatib u glavnoj žepačkoj džamiji.

U svojim pjesmama se osvrtao na političku ''scenu'' Bosne, pod Osmanskim carstvom. Opus mu čine pobožne i poučne pjesme (ilahije i kaside) na bosanskom i turskom jeziku te nekoliko njih na arapskom.

Politički buntovan što je za cijenu imalo njegov život, zbog stavova iskazanih u pjesmama je uhićen. Bosanski valija, kojeg je Ilhamija spominjao u nekim kasidama (Čudan zeman nastade), pozvao ga je u Travnik.Bosanski valija, vezir Dželaluddin-paša (Seid Ali Dželal-paša) dao je nalog za Ilhamijino pogubljenje i još nekih drugih uglednih Bosanaca.

Bile su to tri krvave godine Dželal-pašina vezirovanja, a oni malo sretniji su svoj život iskupili skupim plaćanjem. Ugledne kapetane otpremio je u progonstvu uz uvjet da se nitko ne smije vratiti u Bosnu.

Neki su se spasili bijegom iz Travnika ili čak napustivši cijelu Bosnu.

Tko je Benjamin Ribić?

Benjamin Ribić (Travnik, 19 Juli 2000) je bosanskohercegovački violinist i skladatelj, konceptualni umjetnik.

Prema kritikama, jedan od najperspektivnijih bh. umjetnika mlađe generacije. Violinu počinje svirati sa devet godina u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. Po završetku Osnovne muzičke škole, upisuje Srednju muzičku školu u Zenici. Sa 14 godina svirao je u Gewandhaus dvorani u Leipzigu, Njemačka.

Kao violinist, usavršavao se na seminarima i masterklasovima kod eminentnih pedagoga i solista: Vladimir Marković (Srbija), Marija Rajković (Srbija), YeonJu Yeong (Južna Koreja), Jovan Bogosavljević (Srbija), Violeta Smailović-Huart (Francuska), Igor Aleksić (Srbija).

Veoma rano, počinje skladati svoju glazbu po uzoru i proučavajući djela violinista/skladatelja kroz povijest. Kao skladatelj, pored primarnog fokusa na doprinos suvremenom violinskom repertoaru i izvođačkim tehnikama, piše za različite instrumente i ansamble.

Inspiriran čovjekom 21. stoljeća ali i duhovnim tematikama te proučavajući najdublja ljudska osjećanja i stanja uma kroz prizmu sufijske filozofije, gradi jedinstven stil a kritika je njegovu glazbu opisala kao '' čistoću i ljepotu rođenu iz jednostavnosti'' i ''krajnje meditativnu i intimnu'' koja kao takva, predstavlja izazov za interpretatora, ali i slušatelja.

Njegova prva notna publikacija, ''Tri komada za solo violinu'' je objavljena u listopadu, 2020. u suradnji sa Zavičajnim muzejem u Travniku. Njegova djela objavljuje najpoznatija svjetska izdavačka kuća u domenu notnih publikacija, Universal Edition A.G, Wien.

Svira na majstorskoj violini graditelja Bogdana Milankovića (Sarajevo, 1941.) Osnivač je i umjetnički rukovoditelj Ansambla za Novu Muziku ''Vojin Komadina'' pri Katedri za Kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Student je Violine na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi srpskog violiniste i pedagoga mr. Jovana Bogosavljevića te Kompozicije u klasi mr. Zorana Komadine.

Kopirati
Drag cursor here to close