Grupa ''Bisotun''

Mostar: Uživajte u koncertu tradicionalne iranske muzike

Grupa „Bisotun“ predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike i pjesama zapadnog Irana, koja je nastala 1991. godine s kulturnim i istraživačkim ciljem, a ime ove grupe potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu.
Kultura / Glazba | 09. 02. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Pozorištu lutaka, u subotu, 10. veljače s početkom u 19.30 sati, održat će se koncert tradicionalne iranske muzike internacionalne grupe ''Bisotun'' iz Irana.

Grupa ''Bisotun'' predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike i pjesama zapadnog Irana, koja je nastala 1991. godine s kulturnim i istraživačkim ciljem, a ime ove grupe potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje s kulturom i običajima muzike regije Kermanšah kao i promoviranje i očuvanje od zaborava netaknutih zvukova ove regije u dalekim dijelovima Irana i Svijeta.

Pjesme regije Kermanšah koje su se izvodile samostalno, prvi put grupno je izvela grupa Bisotun. Tako je jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe grupno izvođenje starih tanbur pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas, koje najvjerojatnije vuku korijene iz Mehr rituala. Iz tog razloga, ova grupa dobila je pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti te je sudjelovala na mnogim različitim festivalima unutar ali i van Irana.

Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close