Koncert s posvetom

Mostar: Predstavljen glazbeni rad Mladena Tarbuka

Kultura / Glazba | 29. 05. 2014. u 06:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak', Središnja uprava i Glavna podružnica Mostar organizirali su u Sarajevu i Mostaru autorsku večer i koncert jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladatelja i dirigenata Mladena Tarbuka.

Na koncertima je, uz Mladena Tarbuka koji je predstavio svoja djela, nastupila sopranistica Nikolina Pinko i pijanistica Ana Lucić iz Zagreba, te 'Napretkov' trio 'Pons' iz Mostara. Glazbenici su izveli 12 intervencija za solo klavir, ciklus pjesama Mostar na tekst pjesnikinje Vesne Hlavaček i skladbu 'Lelek Sebra' skladanu za trio 'Pons'.

Iz 'Napretka' su istaknuli: "Počašćeni smo što možemo ugostiti i predstaviti ovog velikog umjetnika. Odavno dogovaramo ovaj koncert i jasno da nije lako da Tarbuk, pored svih obveza, dođe. Zato smo dodatno radosni. Ovim koncertom na kojem su se izvela djela koja 'govore' i o Bosni i Hercegovini i njezinim tragedijama 'Napredak' obilježava 100 godina od Prvog svjetskog rata, ali ga posvećujemo i svim stradalim u ovim užasnim poplavama".

A ono što je bila posebnost večeri su skladbe posvećene upravo Mostaru. Na stihove poznate mostarske pjesnikinje, novinarke i radijske urednice i voditeljice Vesne Hlavaček, koje je posvetila Mostaru, Tarbuk je skladao melodije pune emocija, sjećanja na neki davni Mostar koji je danas 'na nebu', na tragedije ovoga grada, a onda su se te glazbene emocije smirivale opisujući ljepote ovoga grada na Neretvi, ali i cijele Hercegovine.

Interpretacija Nikoline Pinko, kojoj je sinoćnji nastup bio prvi nastup u Mostaru, bila je izvrsna. Sama Vesna Hlavaček nije krila oduševljenje što je Tarbuk odabrano njezine pjesme, koje je vidio na facebooku, i odlučio ih uglazbiti.

Mladen Tarbuk rođen je u Sarajevu 1962. godine. Uz studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kompoziciju u klasi Stanka Horvata i dirigiranje kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2000. prvi je dirigent Simfonijskog orkestra HRT, a također je stalni gost-dirigent Njemačke opere u Düsseldorfu.

Kopirati
Drag cursor here to close