Umjetnička glazba

Mostar domaćin pet koncerata ansambla SA Sinfonietta kroz projekt 'Zvuk priče'

Organizatzorice priželjkuju dobar odziv publike i da bi im bilo drago da nakon koncerta imaju razmjenu mišljenja, impresija i pitanja.
Kultura / Glazba | 21. 08. 2023. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ansambl SA Sinfonietta održat će u sklopu projekta "Zvuk priče" pet koncerata umjetničke glazbe u Mostaru, a prvi od njih bit će održan 25. kolovoza u 19 sati u Spomen kući Svetozara Ćorovića.

Predstavnice ansambla istaknule su na konferenicji za novinare kako odabrani program, namijenjen mostarskoj publici, obuhvaća opus djela kompozitora različitih epoha i podneblja te da se u repertoaru prepliću kompozicije koje su već stekle prepoznatljivost, uz one koje su rijetko izvođene i manje poznate.

Foto: Fena / Zvuk priče

''Cilj ovog projekta jeste da se predstavi repertoar vrlo širok i mnoga od ovih djela će zapravo prvi put biti izvedena u Mostaru, u BiH, i to je jedan način upoznavanja sa onim velikim dijelom muzičke literature koji inače nemamo priliku da čujemo, a posebno u kamernim sastavima, što je kod nas gotovo pa postalo prava rijetkost'', kazala je muzikologinja Maja Baralić- Materna.

Dodala je kako priželjkuju dobar odziv publike i da bi im bilo drago da nakon koncerta imaju razmjenu mišljenja, impresija i pitanja.

Foto: Fena / Zvuk priče

Na prvom koncertu nastupit će violinistice Alma Dizdar i Tamara Arsovski, koje su govorile o repertoaru, zajedničkom radu, ali i o narednim nastupima.

''Naš duo se sastoji od dva ista instrumenta. Izazov ovog dua je napraviti ansambl, zajedničko bogatstvo i sadržaj zvuka sa dva vrlo ista, srodna instrumenta. Veliko nam je zadovoljstvo što će se svih pet koncerata desiti u Mostaru i što imamo priliku da se prezentujemo i predstavimo naš rad na ovaj način'', kazala je Tamara Arsovski.

Foto: Fena / Zvuk priče

Drugi koncert (duo violina-violončelo) će biti održan 13. septembra, treći (gudački kvartet) 19. oktobra, četvrti (gudački trio) 21. novembra i peti (gudački kvartet) 20. decembra. Ulaz na sve koncerte je slobodan, a oni će biti održani u Spomen kući Svetozara Ćorovića.

Koncerti se organiziraju uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Grada Mostara.

Foto: Fena / Zvuk priče

Predstavnici ansambla posebno su zahvalili SPKD Prosvjeta iz Mostara koje je ustupilo prostor u kojem će koncerti biti održani.

Ansambl SA Sinfonietta, čija je osnivačica i umjetnička voditeljica violončelistkinja Belma Alić, djeluje od 2019. godine. Ansambl okuplja istaknute profesionalne muzičare i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, čiji je zajednički cilj promoviranje umjetničke muzike kroz prezentaciju djela domaćih i internacionalnih kompozitora. Osim Alić, ansambl čine violinistice Alma Dizdar i Tamara Arsovski, violinista Marko Simović te violistica Aida Deljkić.

Kopirati
Drag cursor here to close