Projekti

Međukulturalno razumijevanje promocijom glazbenog stvaralaštva BiH

Kultura / Glazba | 05. 09. 2011. u 16:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji 'Muzičari bez granica u Bosni i Hercegovini' (MbgBiH) i MDG-F programa Kultura za razvoj, u petak održana je press konferencija u Hotelu Bristol u Sarajevu o novom kulturološkom projektu "Više od kulture, povezivanje različitosti".

Svrha projekta je da afirmira i promovira glazbeno stvaralaštvo Bosne i Hercegovine kroz različite nivoe koje će unaprijediti međukulturalno razumijevanje, socijalnu inkluziju, pristup u javnoj sferi kroz povezivanje različitih grupa i zajednica u funkcionalni odnos.

Projekt će također, koordinirati kreativne, glazbene i kulturne razmjene, promovirajući kulturne različitosti i sličnosti bosanskohercegovačkog društva za otkrivanje elemenata zajedničke kulture, koji će otkriti postojanje i utjecaj različitih međuetničkih predrasuda i stereotipa.

To će biti postignuto u suradnji sa 10 općina u BiH (Jajce, Gradiška, Novo Sarajevo, Prijedor, Rudo, Sokolac, Srebrenica, Mostar, Čapljina i Široki Brijeg) koje će delegirati svoje predstavnike i u zajedničkoj kreativnoj atmosferi stvarati glazbena, plesna, animacijska djela uz pomoć priznatih umjetnika BiH. Tijekom press konferencije biti će potpisani Memorandumi o sporazumjevanju.

Dugoročni cilj Mbg BiH je da dovede kulturu u aspekt ljudskog razvoja, revitalizaciji lokalnih zajednica i promociji BiH.

Kratkoročni ciljevi:

- Unapređenje jednakosti i tolerancija kroz razumijevanje kulturnih raznolikosti, sličnosti i složenosti, te promocija građanskog uključivanja i njihovo aktivno sudjelovanje u i interkulturalnom dijalogu,glazbenim i kulturnim aktivnostima.
- Stvaranje mehanizama koji pozitivno djeluju na degradaciju političke klime i diskriminacije etničkih manjina.
- Unapređenje dječjeg i omladinskog pristupa kreativnosti i kreativnom izražavanju kroz glazbene i kulturne inicijative.
- Iniciranje osnivanja i stvaranja lokalnih organizacija tijekom provođenja projekata, kulturnih inkubatora koji osiguravaju vlasništvo na lokalnom nivou, održivost i dugoročni proces.
- Promocija BiH kulturnih vrijednosti i nasljeđa u svijetu i uspostavljanje kulturne razmjene i dijaloga sa drugim kulturama koji dodaju vrijednost stvaranju novog imidža BiH.
- Proširenje regionalne suradnje s različitim institucijama i nevladinim u regionu, organizacijama u Europi i širom svijeta.

Projekat će biti podjeljen u 3 komponente: 1. Pristup Kulturi - radionice sa ciljanom grupom u domenu perkusije, pjevanje, gitara, klavir ili onim instrumentom koji je relavantan za tu zajednicu. 2. Umjetnost za razumjevanje: profesionalni glazbenik i/ili tradicionalni glazbenik(ci) na guslama/diplama/sazu/dvojnicama/defu. 3. Produkcija: Filmsko i tonsko snimanje u svakoj zajednici za svaki dio zadatka koji je prethodno dodijeljen zajednicima.

U projektu će uzeti učešće naše poznate vokalistice Marija Šestić, Amira Medunjanin i Irina Kapetanović, te slikar Adin Hebib, Tijana Vignjević, prof. dr. Kasim Tatić, Kristina Kujundžić, Anton Pešikan, Nenad Tešić i Orhan Maslo, koji će govoriti o svojim trenerskim aktivnostima na ovom projektu.

Voditeljica vokalnog dijela programa Tijana Vignjević ističe da će u naredna tri mjeseca u svakoj od deset općina biti održane po 22 radionice iz različitih glazbenih oblasti, te da će sav rad biti predstavljen na velikom koncertu u Mostaru u studenom.

Program Kultura za razvoj je trogodišnji program financiran putem španjolskog Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva, a provode ga tri organizacije Ujedinjenih naroda: UNDP, UNESCO i UNICEF, u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim Ministarstvom za kulturu i sport, Ministarstvom za obrazovanje i kulturu RS, kao i sa drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u državi.

Kopirati
Drag cursor here to close