'Konjičko kulturno ljeto'

Maja Milinković zapjevala Konjičanima

Sarajevska autorica i interpretatorica portugalske glazbe na svojim koncertima redovito kombinira sevdah s fadom donoseći najljepše kompozicije iz oba spomenuta žanra.
Kultura / Glazba | 26. 07. 2019. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na repertoaru 'Konjičkog kulturnog ljeta 2019', u četvrtak je u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta Konjic predstavljen koncert Maje Milinković. Bh. pjevačica Maja Milinković je prije šest godina rodno Sarajevo zamijenila Lisabonom, a pop i rock glazbu koju je tada izvodila zamijenila je fadom.

Tema pjesama su uglavnom ljubav, saudade, duša. Sarajevska autorica i interpretatorica portugalske glazbe na svojim koncertima redovno kombinira sevdah sa fadom donoseći najljepše kompozicije iz oba pomenuta žanra. Konjičani i brojni gosti su uživali, izrazivši oduševljnje kompozicijama sa novog albuma 'Fadolinka', koji je izašao 25. svibnja u Portugalu u izdanju portugalske izdavačke kuće Sevenmuses musicbooks, a početkom lipnja u izdanju BHRT Muzičke Produkcije za područje Bosne i Hercegovine. 

Na albumu se nalazi 12 kompozicija fada i sevdalinke, od kojih pet originalnih fado kompozicija u Majinom autorstvu od kojih je jedna već predstavljena javnosti u sklopu najave albuma pod nazivom 'Não há fado sem saudade/Nema fada bez čežnje', četiri sevdalinke, i dva fada iz repertoara Amálie Rodrigues, od kojih je jedna prevedena na naš jezik. 

Uz emotivnu i filigranu vokalnu interpretaciju na koju nas je Maja već navikla i zvuke portugalske gitare, album Fadolinka je multikulturalni projekt koji spava dvije glazbene tradicije i gurmanski album za ljubitelje istinskih univerzalnih vrijednosti koje nikada ne stare.

Naredni sadržaj 'Konjičko kulturnog ljeta 2019', je zakazan ponedjeljak 29.7. od 20:45 sati, kada slijedi koncert band-a 'Mustra orchestra'. 'Mustra orchestra' je objavila album pod naslovom 'Muzika iz romana' u izdanju Hayat production. U produkciji Javnog muzičkog BH servisa, BHT Muzičke produkcije, u suradnji sa članovima orkestra, snimili su kompoziciju Ćiro-Lazy train. Također, u istoj produkciji, sa Almom Subašić, snimljena je i pjesma 'Kora kestena'.

Kopirati
Drag cursor here to close