Tradicionalno blago

Mađarski državni plesni ansambl stiže u Kosaču

Jedan od ciljeva Tjedna mađarske kulture da svoju državu prikažu kao modernu, kreativnu državu koja ide ukorak sa suvremenim kulturnim tijekovima
Kultura / Glazba | 04. 02. 2019. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Mađarski državni plesni ansambl

Mađarski državni plesni ansambl, u sklopu Tjedna mađarske kulture u BiH, gostuje  8. veljače 2019. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkomu 20 sati, priopćeno je iz Kosače.

Jedan od ciljeva Tjedna mađarske kulture da svoju državu prikažu kao modernu, kreativnu državu koja ide ukorak sa suvremenim kulturnim tijekovima, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda.

Simbol projekta, u organizaciji Veleposlanstva Mađarske,  je ptica oivičena krugom, a motiv crveno-zelene ptice upućuje na šaroliku mađarsku kulturu, dok žuto-plavi krug oko ptice predstavlja državu domaćina - Bosnu i Hercegovinu.

Foto: PR / Mađarski ansambl u Kosači

Mađarski državni folklorni ansambl, folklorni ansambl broj jedan u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentiranja blaga mađarskog folklora. Raznovrstan repertoar Mađarskog državnog folklornog ansambla učinio ga je jednim od najuspješnijih svjetskih ansambala: tijekomšesto godina postojanja Ansambl je nastupao u 53 zemlje na četiri kontinenta i zabavljao više od 9 milijuna ljudi. Repertoar Ansambla sastoji se od autentičnih i suvremenih predstava.

Ovaj program daje poštovanje i Kodály Zoltánu, svjetski poznatom kompozitoru, muzikologu i pedagogu. U mađarskoj ozračju, navode, možete pratiti radosti i tuge, kao i rituale blagdana i svakodnevnog života. Ovu produkciju karakteriziraju bogato zasjenjene lirsko-asocijativne slike, scenski događaji, razigrane varijacije prostornih i vremenskih planova.

Mađarska se ovih dana okreće prema BiH kako bi građanima ponudila i pokazala dijelove svoje kulturne riznice i to radi iskreno, otvorenog srca.

Ulaz na događaj je slobodan, priopćeno je iz Kosače.

 

Kopirati
Drag cursor here to close