U ime Ukrajine

Liverpool će biti domaćin Eurovizije 2023.

Prvo i drugo polufinale održat će se 9. i 11. svibnja, a finale 13. svibnja.
Kultura / Glazba | 08. 10. 2022. u 08:07 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Liverpool, na sjeveru Engleske, bit će u svibnju domaćin Pjesme Eurovizije 2023. koju Velika Britanija organizira u ime Ukrajine, gdje traje rat, priopćio je u petak BBC, prenosi agencija Hina.

"U Liverpoolu, 13. svibnja", rekao je voditelj Eurovizije na BBC-u Graham Norton. Liverpool je pobijedio u natjecanju sa škotskim gradom Glasgowom

Prvo i drugo polufinale održat će se 9. i 11. svibnja, a finale 13. svibnja. Glazbeno natjecanje koje će se održati 67. put pratit će deseci milijuna televizijskih gledatelja u Europi i u svijetu, pa tako u Izraelu, Australiji i drugdje.

"Uspjeli smo!", uputila je na Twitteru čestitku Joanne Anderson, gradonačelnica Liverpoola, grada Beatlesa.

Velika Britanija je bila domaćin natjecanja osam puta, zadnji put u Birminghamu, u srednjoj Engleskoj, 1998.

Iako je u svibnju u Torinu, u Italiji, Ukrajina osvojila prvo mjesto, Europska radiodifuzijska unija (EBU) oduzela joj je pravo na organiziranje Eurovizije zbog loših sigurnosnih uvjeta nakon ruske invazije na tu zemlju.

Velika Britanija zauzela je drugo mjesto na natjecanju 2022.

Od početka ruske invazije Velika Britanija pruža svesrdnu političku i vojnu pomoć Kijevu uvodeći Moskvi neviđene gospodarske sankcije.

Veliki favorit, Orkestar Kaluš, pobijedio je u svibnju u finalu s pjesmom "Stefania" u kojoj se hip-hop miješa s tradicionalnom glazbom, a ta je pobjeda simbol ukrajinskog otpora u ratu i solidarnosti europskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close