Progresive jazz

Koncertom austrijskog benda Namby Pamby Boy završen treći Festival arTz u Tuzli

Kultura / Glazba | 06. 06. 2016. u 06:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom austrijskog progresive jazz benda Namby Pamby Boy sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla završen treći Festival arTz.

Prije početka koncerta publiku su pozdravili veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer i direktor festivala arTz Rusmir Krdžalić. Koncert je održan u okviru programa "Godina kulture BiH – Austrija 2016".

Publika je uživala u koncertu benda čija glazba nije česta u BiH. Progresivni jazz je koncertni stil u jazzu nastao početkom 1940-ih, iz jazza za big bandove pod utjecajem be-bopa i afrokubanskoga jazza. Karakteristike su mu čvrsta povezanost s koncertnom suvremenom glazbom, efektne orkestracije s proširivanjem standardnoga jazzovskog instrumentarija.

Namby Pamby Boy dolazi iz Beča i ono što sviraju nazivaju "progresive jazz". Bend čine tri glazbenika: saksofonista Fabian Rucker, klavijaturista Philipp Nykrin i bubnjar Andreas Lettner. Slušajući različite vrste glazbe istančali su svoj ukus te ujedinivši najbolje niti iz različitih glazbenih pravaca  formirali vlastitu grupu.

Autentičan glazbeni stil, efektne skladbe, energičan nastup omogućili su tuzlanskoj publici da spoznaju novu dimenziju umjetnosti.                                                      

Na trećem Festival Artz, održanom od 1. do 5. lipnja, gostovali su umjetnici i umjetnički programi iz Austrije, Venecuele, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH koji su predstavili programe iz oblasti fotografije, glazbe i filma.

Kopirati
Drag cursor here to close