Povezanost

Koncerti talijanskog glazbenog umjetnika u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru

Kultura / Glazba | 28. 08. 2017. u 20:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na otvaranju VI izdanja Sezone talijanske kulture u Bosni i Hercegovini, poznati talijanski kantautor Vinicio Capossela će održati turneju koja će obuhvatiti Sarajevo (16. rujan), Banja Luku (18. rujan) i Mostar (20. rujan). Sva tri koncerta, uz pozivnice veleposlanstva Italije, održat će se u Narodnim kazalištima u ova tri grada.

"Ovaj izbor nije slučajan", rekao javeleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi, "obzirom da je Capossela, kompletan umjetnik, kantautor, pjesnik i pisac, oduvijek bio blizak Balkanu, naročito Bosni. Naime, u svom prvom romanu 'Non si muore tutte le mattine'/'Ne umire se svakog jutra' govori o Sarajevu nakon rata, a i njegov stil i folk zvuk imaju puno zajedničkih elemenata sa glazbenom tradicijom ovog prostora".

Vinicio Capossela je prema tome idealan umjetnik za predstavljanje bliskosti između talijanske tradicionalne glazbe i balkanske kao i dokaz da lagana i popularna glazba ove dvije oblasti pripadaju istom kulturnom miljeu.

Turneja će pružiti priliku Viniciu Caposseli da predstavi svoje povijesne uspjehe iz prošlosti kao i da promovira svoj posljednji album 'Pjesme Cupe', koje su snimljene u različitim razdobljima i sa razmakom od 10 godina, koji predstavlja sintezu aktivnosti umjetnika, u kojima priča o folklornom ruralnom i mitološkom svijetu, u malim mjestima u unutrašnjosti, počevši od njegovog mjesta Irpinije (Kampanija) zemlje koja po krajoliku podsjeća na Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje značenja i dubine pjesama Capossele, veleposlanstvo je, zajedno sa studentima talijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, prepremilo knjižicu sa tekstovima pjesama i prevodom na lokalni jezik, što ce omogućiti još bolju interakciju sa publikom, navedeno je u priopćenju veleposlanstva Italije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close