Može odahnuti

Konačna odluka: 'Shape of you' nije plagijat

Sheerana je tužio britanski glazbenik Sami Chokri zbog kršenja autorskih prava.
Kultura / Glazba | 06. 04. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularni britanski pjevač Ed Sheeran dobio je bitku za autorska prava nad svojim megahitom Shape of You iz 2017. godine.

Sheerana je tužio britanski glazbenik Sami Chokri zbog kršenja autorskih prava optuživši ga da je ukrao dio iz njegove pjesme Oh Why koja je objavljena 2015. godine, što je slavni pjevač od početka negirao. Sada je odlučeno da pjevač i tekstopisac ipak nije odgovoran za ovakve optužbe.

Iako je priznao da sličnosti između dvije pjesme postoje, sudac je zaključio kako su iste samo početna točka za kršenje autorskih prava, a konačnom odlukom presudio je kako Sheeran nije niti namjerno niti podsvjesno kopirao pjesmu.

Video: Ed Sheeran - Shape of you

Proučivši detaljnije glazbene elemente, sudac je rekao da postoje razlike između relevantnih dijelova pjesama koje pružaju uvjerljive dokaze kako dio za koji je Chokri tvrdio da je "upadljivo sličan" refrenu njegove vlastite pjesme, ipak potječe iz drugih izvora koji se njega ne tiču.

Video: Sami Switch - Oh why

Prije nego je započeo pravni postupak Sheeran, čiji je hit Shape of You najslušanija pjesma na Spotifyju ikada, je izjavio kako se ne sjeća da je ikada ranije čuo Oh Why. Također, pjevač je negirao da "posuđuje" ideje od nepoznatih tekstopisaca, inzistirajući da je oduvijek bio korektan u priznavanju ljudi koji doprinose njegovom radu.

Sheeran je pjesmu napisao s dvojicom suradnika, Johnom McDaidom iz grupe Snow Patrol i producentom Stevenom McCutcheonom, koji su također negirali da su ranije čuli spomenutu pjesmu. Sudski postupak rezultirao je 11-dnevnim suđenjem u Londonu proteklog mjeseca, a Sheeranov odvjetnik izjavio je da je slučaj bio duboko traumatizirajući za pjevača i njegove suradnike, no srećom sada se priveo kraju, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close