"Za Elizu"

Kome je posvećena jedna od najpoznatijih skladbi na svijetu?

Beethoven je napisao ukupno više od 650 djela, a među njima je 9 veličanstvenih simfonija. Jedna zanimljiva priča iz Beethovenovog života odnosi se na skladbu ‘Za Elizu’, koja je napisana na današnji dan 1810. godine.
Kultura / Glazba | 27. 04. 2021. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ludwig van Beethoven - jedan od najvećih skladatelja svih vremena

Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj belgijskog podrijetla, zasigurno je jedan od nekoliko najvećih u povijesti. Njegova djela ne gube na aktualnosti, a svaka nova generacija glazbenika rado izvodi njegove simfonije, klavirske sonate, orkestralne i skladbe za solo instrumente, te niz drugih kolosalnih djela.

Beethoven je napisao ukupno više od 650 djela, a među njima je 9 veličanstvenih simfonija.

Jedna zanimljiva priča iz Beethovenovog života odnosi se na skladbu ‘Za Elizu’, koja je napisana na današnji dan 1810. godine.

Pod oznakom "Bagatela br. 25 u a-molu", kompozicija do danas važi za najpopularnije Betovenovo klavirsko djelo i za standard svakoga tko želi naučiti svirati klavir. Ipak, njeno porijeklo, njena priča i njena posveta, ostaju nejasni.

Beethoven je imao 40 godina kada je napisao 'Za Elizu’'. Therese Malfatti (1792-1851), jedna od Beethovenovih učenica, kći bečkoga trgovca, koja je 1810. godine imala 18 godina. Zasigurno je cijenila svoga profesora, ali teško je reći, pogotovo danas, s tolikim vremenskim odmakom, je li to uopće bila ljubav, i nadalje da li je to bila obostrana ljubav.

Foto: Internet / Tereza Malfati

Jedna ljubav bez izgleda...

Za tu godinu – 1810. poznato je da je Beethoven gajio određene osjećaje za Therese i namjeravao zaprositi Therese i oženiti ju. Postoji i priča o toj njegovoj namjeri te o tome kako je došlo do pogreške u naslovu skladbe 'Za Elizu'.

Theresin otac organizirao je jednom prigodom večeru u svojoj kući za svoje poslovne partnere i znance pa je pozvao i Beethovena. Za tu priliku je Beethoven navodno skladao 'Za Elizu' s namjerom da skladbu odsvira i potom zaprosi Theresinu ruku.

Navodno se Beethoven zbog nervoze pred predstojećom prosidbom toliko napio da nije bio u stanju niti svirati niti zaprositi, pa je samo vrlo nečitkim rukopisom napisao posvetu iznad nota, koja je navodno izvorno trebala biti 'Za Therese' i poklonio notni zapis Theresi.

Naslov su navodno izdavači greškom protumačili kao 'Za Elizu' Ta greška, ako se radi o grešci, ostala je u upotrebi i dan danas.

Video: Beethoven - Für Elise

Beethovenovo pismo Theresi

U jednom Beethovenovom pismu upućenom Theresi koje nema datuma ni godine, a očito je slano uz Beethovenove kompozicije, kako bi Therese svirala te skladbe, stoji:

‘(…) Cijenjena Therese,

Dobit ćeš uz pismo ono što sam obećao. (…) Nadam se, i ne sumnjam, da si ugodno zaokupljena i da uživaš u društvu, ali nadam se ne previše, kako te to ne bi spriječilo da misliš i na nas. Time bih doduše pokazao preveliko povjerenje u tebe, ili previsoko mišljenje o mojim vlastitim zaslugama, kad bih takav osjećaj pripisao tebi. (…) Među tvojim brojnim aktivnostima, ne zaboravi na klavir, ili, točnije, na glazbu općenito, za koju imaš talenta, pa zašto je onda ne bi ozbiljnije njegovala? (…) Ti si sretnica što si tako rano mogla otputovati na selo. (…) Ja ne mogu uživati u tom luksuzu do 8-oga. Nitko na kugli zemaljskoj ne voli prirodu više od mene! Jesi li čitala Goetheovog Wilhelma Meistera i Schlegelove Prijevode Shakespeara? Ljudi obično imaju dosta slobodnog vremena tijekom boravka na selu, želiš li možda da ti pošaljem ta djela? Slučajno imam znanca u tvom susjedstvu, pa ćeš me možda vidjeti neko jutro rano na pola sata, nakon čega ću morati odmah poći. Primijetit ćeš da ću nastojati ti dosađivati što je manje moguće.

Preporučam se tvojim roditeljima, premda još nemam prava na to. Preporučam se i tvojoj sestrični M. Zbogom cijenjena Therese, želim ti svo dobro i svaki šarm koji život može ponuditi. Razmišljaj o meni s nježnošću i zaboravi moje nedostatke. Budi uvjerena da se nitko ne bi veselio novostima o tvojoj sreći kao ja, čak i ako ne pokazuješ interes prema tvom odanom slugi i prijatelju,
Beethovenu.’

Theresina obitelj nije odobravala mogući brak s Beethovenom, pa se Therese nekoliko godina kasnije udala za austrijskog plemića i državnog službenika Wilhelma von Drosdicka.

Zanimljivo je da je notni zapis ove Bagatele pronađen među osobnim stvarima Therese, nakon njene smrti.

Video: "Für Elise" Performed by Lang Lang

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close