Žalac

Kako je karizmatični glazbenik Sting dobio nadimak?

Nadimak Sting (hrv. Žalac) dobio je od Gordona Solomona, vođe benda u kojem je svirao, nakon što je jednom nastupio u puloveru sa crno-žutim prugama, poput pčele.
Kultura / Glazba | 20. 03. 2024. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images  / Sting, jedno od najvećih glazbenih imena

Glazbenika Gordona Matthewa Thomasa Sumnera zapravo poznajemo gotovo isključivo pod umjetničkim imenom Sting.

Rođen je 1951. u gradu Wallsendu u Engleskoj koji se tako zove jer se u njemu nalazi kraj (eng. end) Hadrijanovog zida (eng. wall), koji je u doba starih Rimljana dijelio rimsku Britaniju od barbarskog sjevera.

U pitanju je industrijski grad, poznat po brodogradilištu u kojem su građeni veliki prekoatlantski brodovi (npr. slavna Mauretania).

Sting je rođen u radničkoj obitelji, otac mu je bio dostavljač mlijeka, a majka frizerka. U mladosti se Sting bavio svakakvim poslovima. Bio je kondukter u autobusu, radnik na gradilištu i poreznik.

Završio je koledž i postao učitelj, te dvije godine radio u osnovnoj školi. Navečer i vikendima svirao je u lokalnim pubovima s jazz bendovima. 

Video: The Police - Every Breath You Take (Official Music Video)

Nadimak Sting

Nadimak Sting (hrv. Žalac) dobio je od Gordona Solomona, vođe benda u kojem je svirao, nakon što je jednom nastupio u puloveru sa crno-žutim prugama, poput pčele.

Od tada koristi ovo umjetničko ime, osim na službenim dokumentima.

Godine 1977. Sting je sudjelovao u snimanju antinuklearnog projekta Radio Actors, koji su pokrenuli Nik Turner (Hawkwind) i Harry Williamson (Mother Gong).

Zajedno sa Steveom Hillageom, Gilli Smyth (1933–2016), Steveom Broughtonom i Mikeom Howlettom na pjesmi "Nuclear Waste".

Iste je godine Mike Howlett okupio privremeni bend "Strontium 90" sa Stingom, Stewartom Copelandom i Andyjem Summersom, u kojem je kasnija postava "The Police" prvi put zajedno predstavljena.

Od 1977. do 1979. privremeno je radio za njemačkog skladatelja Eberharda Schoenera. 

Video: The Police - Message In A Bottle (Official Music Video)

The Police

Godine 1977. Sting, Stewart Copeland i Andy Summers (u početku Henry Padovani) osnovali su u Londonu rock-pop sastav "The Police". 

Grupa je dosegla vrhove ljestvica s nekoliko albuma počevši od 1978. i osvojila šest Grammyja početkom 1980-ih. Njihov posljednji zajednički album, Synchronicity, objavljen je 1983. godine.

"The Police" su se ponovno okupili 1986. kako bi ponovno snimili svoju pjesmu Don't Stand So Close to Me i svirali na Stingovom vjenčanju s Trudie Styler 1992. godine. Tek su se godinama kasnije zavađeni članovi benda pomirili.

Gledajući unatrag, Sting je priznao da je redovito konzumirao kokain početkom 1980-ih, što ga je činilo agresivnim i svadljivim, što je doprinijelo neslozi unutar grupe.

Nakon nastupa na dodjeli Grammyja 2007. najavljena je svjetska turneja koja je 28. svibnja iste godine započela u Kanadi i bila vrlo uspješna. Nisu planirani daljnji projekti.

Sting je 2020. potvrdio da neće biti oživljavanja grupe "The Police".

Video: Sting - Shape of My Heart (Official Music Video)

Filmska karijera

Nakon rada s grupom "The Police", ovaj se nadareni glazbenik posvetio solo karijeri, ali i glumačkom poslu.

Sting je često radio soundtrackove za filmove i serije, a i sam se okušao u glumi. Najpoznatija njegova uloga svakako je ona iz 1984., Feyd-Rauthe u filmu Davida Lyncha Dina – pješčani planet.

U komediji Guya Ritchieja "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške" (1998.) glumio je vlasnika puba.

Pojavio se na televiziji kao gost u serijama The Simpsons, Ally McBeal i Little Britain, kao i na teatarskoj pozornici.

Video: Sting - Desert Rose

Solo glazbenik

The Dream of the Blue Turtles bio je Stingov prvi solo album sredinom 1985. godine.

Iz toga je izdao nekoliko singlova kao što su If You Love Somebody Set Them Free i Russians, koji su postigli veliki uspjeh. U roku od godinu dana, prodaja albuma dosegla je trostruku platinu.

Godine 1986. Sting je objavio live album Bring On the Night s pjesmama Police i Stinga. Većina pjesama na ovom albumu snimljena je u prosincu 1985. godine.

U jesen 1987. Sting objavljuje ... Nothing Like the Sun s pjesmama We'll Be Together, Englishman in New York i Be Still My Beating Heart koju je posvetio nedavno preminuloj majci Audrey.

Album je postao dvostruko platinast i smatran je jednim od najvažnijih albuma 1980-ih.

Album The Soul Cages (1991.) Sting je posvetio preminulom ocu Ernieju. Sadrži njegove najbolje pjesme i Grammyjem nagrađenu naslovnu pjesmu. Album je dobio platinasti status.

Od The Soul Cages nadalje, Sting je radio s gitaristom Dominicom Millerom.

Video: Sting - Fragile

Sljedeće godine Sting je oženio Trudie Styler i dobio počasni doktorat glazbe na Sveučilištu Northumbria; Objavio je i uspješan singl It's Probably Me zajedno s Ericom Claptonom.

U proljeće 1993. Sting je izdao uspješan album Ten Summoner's Tales koji je tri puta postao platinasti.

U svibnju iste godine, Sting je objavio remix tematske pjesme Demolition Man (iz istoimenog filma Marca Brambille "Demolition Man").

Pjesma Shape of My Heart s albuma Ten Summoner's Tales može se čuti kao soundtrack u odjavnoj špici filma Léon - The Professional iz 1994. Luca Bessona.

Stingov uspjeh dosegnuo je vrhunac u proljeće 1994. Zajedno s Bryanom Adamsom i Rodom Stewartom otpjevao je naslovnu pjesmu All for Love iz filma Tri mušketira.

U sljedećih 30 godina, sve do dana današnjeg, Sting je postao jednom od najvećih kultnih figura britanske pop-rock scene i karizmatična zvijezda planetarnog značaja. 

Video: Sting - Englishman In New York
Kopirati
Drag cursor here to close