A srce im u Mostaru

Kada se balkanski glazbenici spoje u Norveškoj, naprave Kafanu Hollywood

Kultura / Glazba | 09. 02. 2016. u 11:42 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bend Igor i rođaci, sa sjedištem u Oslu, nakon deset godina rada i tri izdana albuma u Norveškoj, ovih dana u Mostaru snima novi album na našem jeziku, koji će biti namijenjen domaćoj publici i dijaspori širom Europe.

Mostar ih prati po svijetu

Riječ je o glazbenicima većinom porijeklom iz BiH koji, nakon uspjeha koje su postigli u Norveškoj, novi materijal rade na bosanskom jeziku, za publiku u domovini, čime će kulture dviju zemalja biti još više približene.

Igor Dunđerović iz Sarajeva, Elvis Medić iz Ključa, Sanjin i Mili Oručević iz Mostara, Almir Mešković iz Tuzle i Daniel Lazar iz Beograda, članovi su norveškog benda, čije ime u prijevodu znači "Igor Dunđerović i Udruženje Rođaka".

''Svi smo rođaci, Sanjin i Mili su rođaci iz Mostara, Elvis je meni ujko iako nam je isto godina, tako smo se nekako kao rođaci udružili, a svi članovi su oženili Mostarke, pa smo svi povezani s Mostarom, koji je u Norveškoj poznatiji od Sarajeva. Gdje god odemo Mostar nas prati'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Igor Dunđerović .

Svi članovi benda i ranije su surađivali pojedinačno, a zajedno su stupili na pozornicu radeći mjuzikl.

''Sve je počelo nekom balkan rock svirkom, a ja sam trebao pisati tekstove, no toliko su svirali da su moji tekstovi ostali. Imali smo bend, tekstove, priču pa odlučio sam poslati zahtjev u kulturni fond Norveške, i dobili smo novac za pravljenje mjuzikla. Namučili smo se, ali smo dobili dobre kritike. Mjuzikl je bio u balkan rock žanru, na norveško engleskom jeziku, a tematika je bila imigrantska priča'', priča Dunđerović pojašnjavajući kako Norvežani ne razumiju što znači musliman koncept i u tom mjuziklu Turčin Mustafa i Hercegovac Đani su u pritvoru jer je neki Norvežanin nastradao i tu ih ispituju, a u tom dijalogu se provlači priča imigantske politike.

''Mjuzikl smo radili 2008. godine i dobili smo nagradu za debitanta, ali i pokupili simpatije norveške intelektualne elite. Nakon toga smo se Igor i ja prijavili za 'norveške talente'. Točnije Igor me nazvao i rekao ''prijavio sam nas na talente'', ja sam mu rekao ''pa nit' smo Norvežani, nit' imamo talent'', i on je od te moje rečenice napravio pjesmu, što je prošlo na audiciji''', priča Elvis Medić gitarist i vokal Rođaka, govoreći kako su skontali norveški fazon i tamo su prošli.

''Norvežani balkansku glazbu tretiraju kao jazz, njima je sedam osmina i devet osmina fascinantno, a mi to njima pokažemo. Intelektualni Norvežani to vole'', pojašnjava Dunđerović.

Kafana Hollywood u World Music Kabareu

Poslije tri albuma i glazbe koja uključuje i sevdah na norveškom, momci iz grupe 'Igor i Rođaci' sada prave nešto sasim novo. Novi album pod radnim nazivom "Kafana Hollywood" se snima u MC Pavarotti. Dvanaest pjesama je na b/h/s jeziku i prvenstveno je namijenjeno publici u prostorima regije koja ih razumije.

''Nastupamo već dugo skupa i imamo tu energiju. Nakon redovnih svirki za Norvežane, skupili smo se i rekli – hajdemo nešto naše. Zato što, kad se malo opustimo i sjednemo, uvijek završimo na našim ritmovima. Uvijek završimo na našim vicevima'', kaže Dunđerović.

Objašnjavajući žanr glazbe koju sviraju, Mili kaže kako u srži nemaju nijedan žanr, no najbliže su world musicu.

''Miješamo stilove od pjesme do pjesme, jedna je regge pa prelazi u pop, sevdah, latino-afro, druga pjesma ima potpuno drugačiju sliku, počne kao neki sevdah i ode u brže tonove, neki folk, ima tu dosta improvizacija jazza, pa završi kao rock rumba rap, kavana, pa se nadoveže kolo'', pojašnjava Mili, govoreći kako radi šarenila stilova sve mora biti teatralno.

Novi album je žanrovski je teško odrediv. To su miješani žanrovi u različitim ritmovima. Ima bossa nove, popa, rocka, bluesa, ali i sevdalinki te starogradskih pjesama. U glazbi Igora i rođaka može se čuti etno, ali je u centralnom fokusu vesela komedija i pjevljivi pop. Kako kažu, u jednoj pjesmi se može čuti više žanrova koji su uklopljeni u pjevljivu melodiju.

Dunđerović pojašnjava kako su 'Rođaci' dodali sevdah u melankolične i hladne pjesmice Norvežana, što je kod njih prošlo.

''Ne možemo Mustafi Šantiću prodavati sevdah i morali smo napraviti nešto originalno, pošto je to World Music i ima teatralan humoristični pristup, našu glazbu smo zaokružili u World music kabare'', rekao je Dunđerović.

Elvis i Sanjin kazali su kako sva glazba njima dođe prirodno te da nisu forsirali stil.

''Jedan svira heavy metal, drugi harmoniku, svi vole različite stvari i iz svakoga izađe nešto drukčije. Dali smo slobodu svima i svi doprinose u onom u čemu je najbolji'', pojasnio je Elvis.

Prvi nastup u Mostaru

Tretmanom i radom u MC Pavarottiju su prezadovoljni, te kažu kako je ekipa premašila njihova očekivanja.

''Dobra je energija s producentima, nismo ovo očekivali, svi se trude pomoći'', kažu članovi benda.

Album bi trebao biti gotov do ljeta, a 'Rođaci' planiraju i turneju. Grupa "Igor Dunđerović i Udruženje Rođaka" u petak je imala prvi nastup za mostarsku publiku u Muzičkom centru Pavarotti.

Inače, Igor i rođaci su skupili sredstva za svoj domaći album preko poznatog internetskog servisa za sakupljanje sredstava 'Kickstarter'. Riječ je o tzv. crowd fundingu, servisu preko kojeg građani doniraju koliko tko može kako bi se projekt ostvario. Rođaci to zovu 'raja funding', kojem se odazvalo preko stotinu građana Norveške, Švedske i Bosne i Hercegovine te više od deset udruga domaće dijaspore koje djeluju u Skandinaviji.

Prva postava je u avionu... za Mostar. :)

Posted by Igor Dunderovic & Udruzenje Rodjaka on Thursday, January 28, 2016
Kopirati
Drag cursor here to close