Ramazan u Mostaru

Ibrahim Bilčević održao ramazanski koncert u prepunoj Sali Narodnog pozorišta

Bilčević je predstavnik mlađe generacije baštinika islamske duhovne muzike, čiji se repertoar naslanja na slijed već definiranih muzičkih standarda i ritmova, karakterističnih za bosanskohercegovačko podneblje i tradiciju.
Kultura / Glazba | 24. 03. 2024. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru manifestacije „Ramazan u Mostaru“ u subotu uvečer je u Narodnom pozorištu solistički koncert ilahija i kasida održao Ibrahim Bilčević. Bilčević je predstavnik mlađe generacije baštinika islamske duhovne muzike, čiji se repertoar naslanja na slijed već definiranih muzičkih standarda i ritmova, karakterističnih za bosanskohercegovačko podneblje i tradiciju.

Foto: PR / Ibrahim Bilčević održao ramazanski koncert u prepunoj Sali Narodnog pozorišta

On se zahvalio organizatorima što su mu ukazali priliku da svojom izvedbom probranih, duhovnih pjesama doprinese ukupnoj ramazanskoj atmosferi u Mostaru. „Naravno da u obrednim propisima ramazana trebamo biti oprezni i posvećeni, ali smatram i da trebamo javno posvjedočiti radost naših srca i da širimo lijepe poruke naše vjere“, kazao je Bilčević.

Naglasio je da je dar slobode, u kojem se mogu bez smetnji organizirati vjerski programi, neprocjenjiva blagodat.

„Mi kao zajednica muslimana našim mladima trebamo pružiti alternativu. Svjesni smo da kolektivno kasnimo za drugima u javnom prostoru, društvenim mrežama i da su nas u tom smislu drugi i drugačiji svjetonazori pretekli. Ljudi su naš najveći resurs koji imamo i mislim da moramo ulagati dodatne napore u prezentaciji naše kulture i tradicije. Naša je obveza dopustiti djeci da se s nama identificiraju i ne prepustiti da im na mišljenja i stavove utječu oni koji su odavno razgraničili sa svim moralnim vrijednostima“, govoreći općenito o motivima koji su utjecali da se posveti duhovnoj muzici kazao je Bilčević.

Foto: PR / Ibrahim Bilčević održao ramazanski koncert u prepunoj Sali Narodnog pozorišta

Uz autorske ilahije i kaside na koncertu je interpretirao i neke od onih s kojima su odrastale brojne generacije muslimana, među kojima su se našle i ilahije mostarskog muzičara Madžida Abaze.

Foto: PR / Ibrahim Bilčević održao ramazanski koncert u prepunoj Sali Narodnog pozorišta

U muzičkoj pratnji Bilčevića na koncertu bili su Halid Hajduković, Kenan Mačković, Emir Bećarević i Mirza Redžepagić. Bilčević je na oduševljenje brojne publike koncert završio simboličnom porukom ilahije „Jedno smo“.

Foto: PR / Ibrahim Bilčević održao ramazanski koncert u prepunoj Sali Narodnog pozorišta
Kopirati
Drag cursor here to close