Festival mladih talenata

Dok drugi surfaju, oni sviraju: U Mostaru se predstavljaju mladi glazbeni talenti

U doba Interneta, oni marljivo vježbaju violinu, a svoj neizmjeran talent večeras su predstavili u Mostaru
Kultura / Glazba | 10. 06. 2018. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U doba Instagrama, Vibera i nove tehnologije, ovi mladi glazbenici vrijedno vježbaju sviranje violine, a večeras su svoje znanje predstavili publici.

Naime, Simfonijski orkestar Mostar organizira prvi Festival mladih talenata Hercegovine sa željom da se publici predstave mladi violinisti i njihovi profesori, a koncipiran je u dva cjelovečernja koncerta.

Foto: Bljesak.info / 

Na večerašnjem, prvom koncertu predstavilo se 13 mladih violinista iz glazbenih škola Mostara, Širokoga Brijega, Čapljine, Čitluka, te Viteza.

''Odlučili smo se se napraviti fesitval jer mladi imaju što prikazati. To su mladi ljudi između 8 i 16 godina koji marljvo vježbaju violinu u ovo današnje doba interneta. Violina je kraljica instrumenata i treba se puno vježbati dok se dođe do zdravog tona, tako da su djeca njiovi roditelji i profesori zaslužili da se javnosti pokaže što sve mogu ova djeca'', rekla je Snježana Zovko, direktorica Simfonijskog orkestra Mostar.

Foto: Bljesak.info / 

Dodala je da mladi violinisti iz Hercegovine ne zaostaju za vršnjacima iz svijeta, te da je Simfonijski orkestar počašćen što ih sve može predstaviti publici.

''Prihvatili smo svu djecu koju su prijavili njihovi profesori, jer smatramo da djeca trebaju što više javnih nastupa kako bi izrazli u samouvjerene osobe, bez straha od javnog nastupa'', rekla je Zovko, dodajući da je potrebna velika žrtva, trud i ljubav, kako djece tako i roditelja i njihovih profesora, ali najvažnije je da je puno ljubavi utkano u rad s djecom.

Foto: Bljesak.info / 

Inače, večerašnji koncert je otvorio najmlađi sudionik Antonio Šarić, koji još ne ide u glazbenu školu, nego kao predpočetnik pet mjeseci svira violinu.

Na koncertu u ponedjeljak, 11. lipnja, svoja glazbena umijeća pokazat će srednjoškolac Muzičke škole I. i II. st. Mostar, mladi umjetnik na klaviru Luka Sakić, studentica Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo violinistica Ana Pešut, te student Studija glazbene umjetnosti PMF-a Sveučilišta u Mostaru pijanist Marko Palameta.

Foto: Bljesak.info / 

Koncert će otvoriti već afirmirane glazbenice, obje višestruko nagrađivane violinistice - Tamara Arsovski iz Sarajeva i Alma Dizdar iz Mostara.

Na repertoaru su djela Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Sve soliste pratit će Simfonijski orkestar Mostar pod budnim okom maestra Igora TatarevićaKoncert se održava, kao i prvu večer, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Foto: Bljesak.info / 
Kopirati
Drag cursor here to close