Na današnji dan..

Dobro jutro! Kako ste? Sviđa li Vam se fonograf?

Povijest zapisivanja i pohrane glazbe na zvučne zapise započinje u drugoj polovici 19. stoljeća.
Kultura / Glazba | 19. 02. 2018. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 140 godina, na današnji dan, Thomas Alva Edison patentirao je fonograf,  uređaj koji je mogao bilježiti i reproducirati telefonske i telegrafske poruke. Edison ga je nazvao fonograf (phonograph), a prve zabilježene riječi bile su Mary had a little lamb.

Svoj patent ubrzo je predstavio urednicima znanstvenog magazina ''Scientific American'', tako što je ušetao u svoj ured uključio fonograf i zaprepastio prisutne kada je njegov uređaj rekao: ''Dobro jutro! Kako ste? Sviđa li Vam se fonograf?''

Video: Fonograf omotan kositrenom folijom

Prva snimanja zvuka na fonografu odvijala su se vertikalnim urezivanjem na valjak fonografa koji je prvo bio omotan kositrenom folijom, a tek poslije premazan voskom. Zvuk se na fonografu bilježio na brazdi rotirajućeg valjka; titraji igle koja je klizila duž brazde prenosili su se na membranu i pretvarali u akustične valove. Na tom principu zabilježeni su  prvi audio-zvučni zapisi u povijesti.

Chichester Bell i C. S. Tainter zamijenili su 1885. kositreni valjak voštanim (uređaj su nazvali graphophon), a Edison je to, neovisno o njima, učinio 1888. Zvuk je ulazio kroz lijevak i zatitrao membranu s pričvršćenom iglom, koja je utiskivala brazde u rotirajući voštani valjak, koji su se mogli više puta koristiti. Popularnost fonografa rasla je velikom brzinom i ubrzo se fonograf počeo koristiti u komercijalne svrhe.

Video: I Am The Edison Phonograph

U SAD-u se naziv fonograf poslije upotrebljavao i za gramofon. I fonograf i grafofon bili su u uporabi 50-ak god., a potisnuo ih je gramofon s praktičnijom gramofonskom pločom.

Nekoliko desetljeća kasnije, oko 1920. godine, fonograme je u potpunosti zamijenila sljedeća generacija uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka, gramofoni koji su za snimanje zvuka umjesto valjka koristili gramofonske ploče, a one su bile mnogo jeftinije u odnosu na valjak.

Kopirati
Drag cursor here to close