Corona

Corona je u glazbi notna vrijednost

U svakom slučaju, kad se corona desi u glazbenom tekstu, skladatelj ju je baš tu i zamislio, namjenski postavio...
Kultura / Glazba | 18. 04. 2020. u 11:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U glazbi je corona jednako važna, koliko i svaka druga oznaka, ne samo da je važna, nego se mora odslušati, doživjeti, "odsvirati". Coronavirus...Corona je u glazbi u stvari produžena notna vrijednost, a može se naći i na noti, kao i na pauzi. Ponekad je skladatelji napišu na taktnoj crti, u sred glazbe sve malo zastane, pa onda ponovo krene. U svakom slučaju, kad se corona desi u glazbenom tekstu, skladatelj ju je baš tu i zamislio, namjenski postavio... Tko zna, tko nama "piše glazbu", i zašto je baš u našim životima, baš sad, napisana corona'', kaže u razgovoru za Fenu violinistica Violeta Smailović Huart, Sarajka s adresom življenja u Parizu.

Kao ilustraciju navodi početak poznate 5.Beethovenove simfonije, zatim coronu na četvrtinskoj pauzi, i coronu na taktnoj crti, gdje se nakon nje tempo promjeni iz brzog u polaganiji.

Opisujući francusku prijestonicu u vrijeme koronavirusa, u stvari ono što iz potpune izolacije, može primijetiti kaže kako je sve na izgled isto, a u mnogo čemu drugačije.

''U stvari, najviše se čuje tišina! Ne čuje se ništa drugo osim tu i tamo glasova djece i cvrkuta ptica. Ogromna je promjena u odnosu na inače. Prije svega, u uobičajenim uvjetima, ja provodim jako malo vremena kod kuće. Koncerti, probe, a i rad sa studentima su učinili da sam prečesto na putu, i to u raznim bučnim prevoznim sredstvima, od zrakoplova, pa do metroa'', pojašnjava razliku u njezinom načinu života prije i tijekom globalne pandemije koronavirusa.

Dane u izolaciji provodi u kući sa suprugom i sinom. Kaže kako ne razumije one koji govore da im je dosadno ovih dana.

''I ne znajući, žrtve smo suvremenog društva koje nas uči i navikava da je 'imati' jako bitno i to još od prvih dana života. Tako, od praznika do praznika, preko brojnih sniženja, pa sve do rođendana se redaju ogromne 'potrebe' za nabavkom svega i još nečega, a sad nas je priroda na brutalan, a efikasan način 'obavijestila' o tome koliko je važno i ne baš uvijek jednostavno uopće 'biti', kako nema specijalne barijere koja štiti viši stalež, dužnosnike, državnike ili bogata naselja i gradove, tako da je svo 'imati' dobilo sasvim jednu drugu svjetlost. Ja u tom svemu nalazim, kao i oduvijek, rješenje u umjetničkom izrazu jer je taj moj život u i oko glazbe za mene i 'biti' i 'imati' ujedno, na svu sreću, glazbe nam je puna kuća! Konačno imam vremena studirati neka djela koja sam već godinama željela postaviti na svoj koncertni repertoar, a nisam stizala. Pri tom, nastavljam rad sa studentima, samo sve preko ekrana'', iznosi razmišljanja o pandemiji coronavirusa u kontekstu suvremenog načina života i svoj angažman tijekom izolacije Violeta Smailović Huart, redovna profesorica na pariskoj Glazbenoj akademiji "Schola Cantorum".

Kopirati
Drag cursor here to close